Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вујичић: Нема никаквих услова да мост на Ибру у овом тренутку буде отворен

© Sputnik / Дејан СимићМост на Ибру
Мост на Ибру - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2024
Пратите нас
Председница скупштинског Одбора за Косово и Метохију Данијела Вујичић оценила је јутрос да нема апсолутно никаквих услова да мост на Ибру у Косовској Митровици у овом тренутку буде отворен и навела је да тај мост за Србе у северним општинама Косова и Метохије представља симбол отпора рушењу свега српског.
„То није онај Андрићев мост који би требао да спаја и повезује људе. За нас на Косову и Метохији, поготово грађанство у Косовској Митровици и у северним општинама, (мост) јесте пре свега отпор насилном рушењу свега српског“, рекла је Вујичић за Танјуг.
Подсетила је да је само у периоду од 1999. године до 2016. било око 300 до 400 напада из правца јужне Митровице ка северној, као и да је преко тог моста започео мартовски погром 2004. године у Косовској Митровици, који је однео два српска живота.
„Када погледате све то, тај мост је пре свега рана српском народу. И све оно што се дешавало од 1999. године на овамо у ствари је било на том мосту“, рекла је Вујичић.
Оценила је да су Срби на Космету увидели да немају никакву безбедност и сигурност и навела је да постоје неки услови који треба да се испуне да би мост био отворен, који су производ дијалога од 2014. године на даље.
„То је да се уради административно разграничење Сувог Дола који се налази у северном делу града, да се створе сви безбедносни услови и да се тиме, када се прича и о нормализацији односа, створе такви услови да тај мост може да буде отворен за саобраћај“, рекла је Вујичић.
Констатовала је да Срби на северу немају сигурност и безбедност и да нема таквих услова за отварање моста.
„Ми имамо сваког дана протеривање, сваког дана хапшење, сваког дана имате насиље на улицама и (Косовске) Митровице и на читавом простору Косова и Метохије. Терор је језик с којим (премијер привремених институција самоуправе у Приштини Аљбин) Курти говори“, оценила је Вујичић.
Подсетила је да је 2014. и 2015. године тај мост представљао парк мира, навевши да је то био један од покушаја да се направи суживот и сарадња између Срба и Албанаца, односно јужне и северне стране Косовске Митровице.
„Али видите да од тога нема ништа и апсолутно нема никаквих услова да мост у овом тренутку буде отворен“, рекла је она.
Говорећи о Косовској Митровици, навела је да је остало нерешено коме припада Суви До, јужном делу града или северном.
„Било је покушаја да се реши, ми смо показали кооперативност, показали жељу да желимо да седнемо свих ових година, без обзира на све то што Курти ради и на терор који је невиђен. Свако време носи неко своје бреме, али никада није било теже и горе по српски народ“, рекла је Вујичић.
Истакла је да су Курти и власт у Приштини показали да не желе дијалог, већ да желе успостављање читавог апарата приштинских органа, чак и без суделовања међународне заједнице, на целој територији Косова и Метохије и навела је да Курти жели да протера српски народ и погаси све институције Србије у покрајини.
„Те провокације долазе свакога дана. Ви сте видели да је наш народ устао и рекао своје, шта мисли о отварању тог моста. Жене из Косовске Митровице су се такође огласиле, јер су небезбедне. Драгицу Гашић, једину преосталу Српкињу у Ђаковици су напали..и то раде свакога дана, пале Србима куће у Поморављу“, указала је Вујичић.
Она је упозорила да тзв. влада Косова жели да промени етничку структуру на северу покрајине и у северном делу Косовске Митровице, навевши као пример да су приштинске власти убацивале непознате људе на бирачке спискове на северу.
Говорећи о разлозима због чега приштинске власти желе да отворе мост на Ибру, она је навела да је Косовска Митровица једини мултиетнички град на Космету и да власти у Приштини сматрају да је управо тај главни мост на Ибру брана за тзв. „тоталну независност“.
Она је навела да се Курти позива на то да је отварање моста ствар локалних власти и подсећа да је 2023. године локална скупштина донела одлуку да тај мост отвори.
„Ова нелегитимна (скупштина) је донела одлуку у којој Срби уопште не учествују. И међународна заједница је тада неким штурим саопштењем само рекла да та одлука није легитимна и да је мост предмет дијалога“, рекла је Вујичић.
Према њеним речима Курти користи геополитичке промене у свету да би на мала врата остварио свој коначни циљ о независности, док у међувремену, како је оценила, губи своје политичко покриће у народу, додавши да Албанци на Косову и Метохији живе лоше, да су ниске плате и лоша економија.
Поновила је да је за Србе на северу покрајине мост на Ибру од великог симболичког значаја.
„И у симболичном смислу. наш живот у Косовској Митровици, између Лепосавића и Зубиног потока, је у ствари сведен на мост. А није наивно што управо Курти жели да допре нелегитимним, једностраним, неодговорним потезима до друге стране српске обале“, закључила је Вујичић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала