- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

У Немачкој откривена огромна ризница средњoвековних новчића /фото/

CC0 / Unsplash/udit saptarshi / Стари новчићи
Стари новчићи - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2024
Пратите нас
Огромна ризница средњовековних новчића, каква није виђена већ деценијама, откривена је у немачком селу Глотерталу, у близини Штутгарта. Ризница има око 1.600 новића, а на њу су наишли када су започели да постављају цеви за локални базен.
До проналаска једне од највећих колекција средњовековних новчића последњих деценија дошло се захваљујући Клаусу Фелеу, становнику Глотертала.
"На захтев запослених у Државној канцеларији за заштиту споменика при Регионалном савету Штутгарта он је пратио полагање цеви крај базена почетком маја 2024. Приметио је „мале металне плочице“ и то пријавио. Инспекција је стигла и тог дана открила око 1.000 новчића. Троје стручњака са детекторима за метал претражило је ископану земљу и открило још 600 новчића“, саопштио је Регионални савет Штутгарта.
Новчићи су очишћени и направљена је иницијална процена, а ово откриће пружа јединствени увид у економске активности Европе 14. века, пише Arkeonews.
„Реч је углавном о новчићима из ковница у Брајсаху на Рајни, Цофингену и Фрајбургу, а исковани су око 1320. Постоје и новчићи из Базела, Санкт Галена, Цириха, Лауфенбурга и Колмара. Процене ове ризнице новчића омогућиће нам да схватимо циркулацију новца, рударску активност, рад ковница, трговину сребром“, рекао је Андреас Хасис-Бернер, археолог Државне канцеларије за заштиту споменика.
На питање колико је ризница вредела у 14. веку, одговорио је:
„За овај новац могло је да се купи око 150 оваца“.
Иако званичници кажу да је ово највећа ризница откривена у Немачкој последњих деценија, у неким другим деловима света откриване су и много веће ризнице. Прошлог новембра у Јапану је пронађена ризница од 100.000 новчића.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала