- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Дан после Црног понедељка: Шта руши америчку економију и моћ долара

© AP Photo / Richard DrewБерза
Берза - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2024
Пратите нас
Док се британски ”Економист” забринуто питао како је могуће да се, упркос санкцијама Запада, економија Русије с реалним растом БДП-а од више од три одсто развија брже него 95 одсто богатих земаља, западне берзе протресао је прошлонедељни Црни понедељак, стрмоглави пад вредности акција који је избрисао стотине милијарди (углавном виртуелних) долара.
До краја недеље ти виртуелни губици надокнађени су подједнако виртуелним добицима и све се више-мање вратило на старо. Што не значи да тако може и у недоглед, јер, амерички државни дуг пробио је и границу од 35 хиљада милијарди долара, а опскурна колико и (релативно) проста шпекулативна стратегија с јапанским јеном прети додатним хиљадама хиљада милијарди штете. Коју, наравно, нема ко да плати а цех ће, сходно логици олигархијског квазикапитализма и прекомерне корупције, сносити сви они који на тој шпекулацији нису зарађивали ништа…

Шпекулација са јеном

Узроци берзанског потреса прошле недеље, објасниће Си-Ен-Ен, с једне стране леже у појединим фундаменталним слабостима америчке економије – разочаравајући профити технолошких гиганата и алармантни сигнали на америчком тржишту рада, који представљају индикатор озбиљног успоравања највеће економије света – међутим, како се додаје, ”финансијски заокрет који је сипао уље на ватру” била је поменута шпекулација с јеном која је ”толико техничке природе”, објашњава америчка ТВ мрежа, ”да чак и неки дугогодишњи инвеститори имају потешкоћа да је објасне укратко”.
Укратко – yen carry trade, шпекулација која још нема адекватан српски превод а своди се на пресипање из шупљег у празно у којој се зарађују (или губе) милијарде, својеврсна пирамидална шема која функционише све док не престане да функционише, сад прети да уздрма читаву конструкцију. Илити кулу од карата.
Ово стога што је, како напомиње лондонски ”Фајненшел тајмс”, то највећа шема ове врсте у историји, вредна стотине хиљада, ако не и читаве хиљаде хиљада милијарди долара. А све је то напумпано у последње три-четири године током којих је Централна банка Јапана оставила практично нулту каматну стопу док су их сви остали подигли до 4-5 одсто како би укротили инфлацију насталу због прекомерног штампања новца.
И онда су се инвеститори досетили да похрле у дотични yen carry trade, позајмљујући јефтино у јенима и купујући било шта друго с каматом већом од нула. Екстрапрофити без много напорног рада су, притиском на једно или два дугмета, остваривани на тој разлици у висини камата – враћали су практично само оно што су и позајмили, а зарађивали на камати на оно што су тим позајмљеним новцем купили – и све је то лепо функционисало, као Дафина и Језда некада у Србији, све док и јапанска централна банка није постала принуђена да подигне референтну каматну стопу. Што је ојачало јен и читаву шпекулацију учинило прескупом уместо профитабилном, па су шпекуланти панично кренули да распродају оно што су купили – јер су сад принуђени да врате знатно више него што су позајмили, па нема зараде него само губитка – и тако је покренута спирала којој се, упозоравају из Џеј Пи Морган Чејс банке, крај још не незире…

Рекордни дуг и дефицит

Западном финансијском систему из Јапана прети још једна опасност, упозорава конзервативна Херитиџ фондација из Вашингтона – пензиони фонд који располаже с 400 милијарди долара америчких државних обвезница. И које ће можда морати да распрода да би подржао угрожени јен. У комбинацији с Русијом која се решила својих доларских резерви, и са Кином која то убрзано чини тако да је у протеклих пет година ликвидирала чак трећину својих позиција у америчким државним обвезницама, ово би створило драматичан притисак и изазвало додатни раст камата на амерички државни дуг. Који већ сада превазилази споменутих 35 хиљада милијарди долара, при чему је у јуну само на камате плаћено рекордних 140 милијарди долара. Уз дефицит од 1,500 милијарди током ове фискалне године, стање очигледно постаје све комплексније…
Какво је стање америчке економије? Каква је будућност доларског финансијског система? И зашто чак и министарка финансија САД Џенет Јелен признаје да америчке санкције угрожавају глобалну хегемонију америчког долара?
О овим су питањима у ”Новом Спутњик поретку” разговарали економиста Бојан Димитријевић и саветник за развој и улагања Махмуд Бушатлија.
Погледајте емисију:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала