- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска - Sputnik Србија

УЖИВО Украјинци евакуишу три града у ДНР, Руси напредују; ИАЕА демантовала лажи о Русији

Пратите нас
У Кијеву су одјекнуле експлозије, јављају украјински медији. Протекле ноћи системи ПВО обориле су украјинске беспилотне летелице у Белгородској, Курској и Ростовској области, саопштило је руско Министарство одбране. Руске снаге ослободиле су Свиридоновку у ДНР.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:51 18.08.2024
Стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов рекао је да су експерти ИАЕА, који су стигли у Запорошку нуклеарну електрану, демантовали лажне вести о наводној умешаности Русије у пожар на расхладном торњу нуклеарке.
„Антируски извори и даље тврде да је пожар на расхладном торњу Запорошке нуклеарке изазвала руска страна. Такве изјаве су смешне, поготово што су стручњаци ИАЕА, који су хитно посетили објекат, званично оповргли ту лажну вест“, рекао је Уљанов.
22:12 18.08.2024
Оружане снаге Украјине испалиле су лажне ракете на Крим како би „провериле“ одбрамбени систем полуострва, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.
У Севастопољу је претходно била објављена узбуна за ваздушну опасност која је била на снази само две минуте.
„Украјинске снаге лансирају лажне мете. Непријатељ данас поново 'испипава' систем одбране полуострва. Скрећем пажњу становништву да у сваком случају не занемарује мере безбедности у случају ваздушне опасности“, написао је Развожајев на Телеграму.
20:46 18.08.2024
Јединице Оружаних снага Русије примећују да украјинска војска мења тактика у подручју места Работино у Запорошкој области, рекао је за Спутњик војник из извиђачке чете 291. пука Оружаних снага Русије.
„Мењају тактику. Покушавају да уђу са малим, диверзантско-извиђачким групама. Често практикују ноћне нападе. Имају мало технике, и то су углавном лака оклопна возила. Тешку технику скоро не примећујемо. Крију је и то далеко. Она је негде тамо, ван домашаја. Али то се дешава јер ми не стојимо на месту – уништавамо технику“, рекао је војник.
20:40 18.08.2024
20:39 18.08.2024
Стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов изјавио је да очекује да генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси ускоро посети Курску нуклеарну електрану у светлу напете ситуације.
„Гроси је одмах реаговао на позив руске стране да посети Курску нуклеарку, чија је безбедност угрожена услед непромишљених и провокативних акција украјинске стране. У последњем саопштењу ИАЕА потврђена је спремност Гросија да посети електрану како би оценио ситуацију. Сматрам да би, с обзиром на забрињавајуће околности, то ускоро могло да се деси“, написао је Уљанов на Телеграму.
18:12 18.08.2024
Потпредседница Владе Украјине Ирина Верешчук позвала је становнике Красноармејска (укр. Покровск), Димитрова (Мирноград) и Селидово у ДНР, који су под контролом украјинске војске, да се евакуишу јер им се приближава линија фронта.
17:08 18.08.2024
Украјинске снаге гранатирале су четири насеља у Белгородској области, а према прелиминарним информацијама нема жртава, саопштио је губернатор Вјачеслав Гладков. Изнад Белгородске области уништено је шест украјинских дронова.
17:04 18.08.2024
Украјинске снаге гранатирале су Петровски округ Доњецка у ДНР и у нападу су погинула два цивила, саопштио је градоначелник Алексеј Кулемзин.
16:39 18.08.2024
Украјинске снаге гранатирале су цркву Светог Серафима Саровског у Доњецку, саопштило је представништво ДНР.
Како је прецизирано, украјински пројектил је директно погодио цркву.
16:16 18.08.2024
13:09 18.08.2024
Руска група Север на курском правцу открива и уништава непријатељске диверзантске групе јужно од насеља Алексејевско, Сафоновка и Шептуховка, саопштило је руско Министарство одбране.
▪ Поред тога, одбијени су напади јуришних група Оружаних снага Украјине у правцу насеља Комаровка, Олговка, Руско и Черкаско Поречно. Губици Оружаних снага Украјине износили су: тенк и пет оклопних возила, инжињерско возило и више од 30 војника;
▪Гађани су положаји украјинских снага у подручју насеља Борки, Фанасејевка, Черкаска Конопељка, Новоивановка, Михајловка, Снагост.
▪ Током протеклог дана губици Оружаних снага Украјине износили су више од 300 војника и 27 оклопних возила, укључујући шест тенкова и вишецевни ракетни систем. Укупно, током борби на курском правцу, непријатељ је изгубио више од 3.460 војника и 50 тенкова.
12:14 18.08.2024
Главно са новог брифинга руског Министарства одбране:
▪Губици Оружаних снага Украјине у зони групе „Запад“ износили су око 440 војника, два складишта муниције;
▪Јединице групе Исток побољшале су ситуацију дуж линије фронта, Оружане снаге Украјине изгубиле су око 100 војника и један тенк;
▪Оружане снаге Украјине изгубиле су 420 војника у зони групе „Југ“;
▪Руски ПВО системи оборили су седам пројектила Хајмарс, авио бомбу Хамер и 27 украјинских дронова, од којих 11 ван зоне специјалних операција;
▪Група Дњепар је погодила две украјинске бригаде, непријатељ је изгубио око 80 војника;
▪Група „Север“ је поразила три непријатељске бригаде, губици Оружаних снага Украјине износили су око 90 војника.
12:04 18.08.2024
Руске снаге ослободиле су насељено место Свиридоновка у ДНР, саопштило је Министарство одбране Русије.
11:55 18.08.2024
10:03 18.08.2024
Руска војска је задала снажан ударац украјинским снагама код Угледара, пресекавши главни пут снабдевања противника – пут до Константиновке, пише Телеграм канал „Војни дописници руског пролећа“.
Пресекавши магистрални пут до Константиновке, руска војска је блокирала Угљедар са североистока.
Поред тога, како се наводи, руска војска је ушла у Торецк и креће се ка стамбеним четвртима. У току су тешке борбе.
09:48 18.08.2024
Држављанин Украјине приведен је у ЛНР због сумње за шпијунажу, речено је РИА Новостима у републичкој управи ФСБ.
„Утврђено је да је становник ЛНР посредно прикупљао и преносио информације војне природе украјинским специјалним службама“, објаснио је ресор.
07:07 18.08.2024
Припадници специјалне јединице "Ахмат, заједно са војницима 2. бригаде специјалних снага и снагама за специјалне операције Руске Федерације уништили су током протеклог дана 11 јединица технике и два минобацача Оружаних снага Украјине, саопштио је заменик начелника Главне војно-политичке управе Оружаних снага Руске Федерације, командант специјалних снага Ахмат генерал-мајор Апти Алаудинов.
Он је појаснио да је само на једном правцу уништено више од 50 припадника Оружаних снага Украјине.
07:04 18.08.2024
Протекле ноћи системи ПВО обориле су украјинске беспилотне летелице у Белгородској, Курској и Ростовској области, саопштило је руско Министарство одбране.
„Дежурни ПВО системи су уништили пет украјинских беспилотних летелица: две су оборене изнад територије Белгородске области, једна изнад Курске области и две изнад територије Ростовске области“, саопштило је министарство.
Услед пада остатака дронова на територију индустријских складишта у Пролетарску, Ростовска област, дошло је до пожара дизел горива. У гашењу пожара укључене су и ватрогасне јединице.
07:02 18.08.2024
У Кијеву су током ноћи одјекнуле експлозије, јављају украјински медији.
Према речима начелника градске војне управе Сергеја Попка, активирана је ПВО. Он је позвао становнике да остану у склоништима.
Експлозије су се чуле и у Суми. Сумска област се граничи са Курском области, где се од 6. августа воде борбе између руских и украјинских трупа.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала