- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Прети ли Србији опасност да остане без воде? | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићКрчаг из кога тече вода
Крчаг из кога тече вода - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2024
Пратите нас
Ово питање намеће се због тога што су, због тропских врућина и мањка падавина многи извори, потоци и речице пресушили, водостаји река опадају а Дунав је на минимуму – чека се да стигне вода од киша која је минулих дана падала у Немачкој и Аустрији.
Мада смо у школи, бар ми старији, својевремено учили да смо земља богата водом и шумама, сада испада да то баш и није тачно. Јер, несташица воде, пре свега оне за пиће, не само људи већ и стоке, овог лета је елементарна непогода која је погодила Горњи Милановац, Сјеницу, Лучане, Тополу, Стару Планина, Барајево…
Суша је десетковала приносе на њивама и у воћњацима у крајевима где није било кише па се намеће и годинама нерешен проблем наводњавања. Некако испада да се водоснабдевања сви сете кад воде нема.
Др Зорана Стевановића, хидрогеолога и професора на Рударско геолошком факултету, који је сада у пензији, питамо да ли одиста воде немамо довољно. Јер, вода је ресурс без кога нема живота. Зашто се воде сетимо тек када наступи несташица? Шта треба мењати у водопривредној политици?
Климатске промене сада многима служе као оправдање за разне проблеме, па и за то што су сада славине у многим домовима пресушиле, што се и људи и стока водом снабдевају из цистерни. Ангажована је и војска.
Саговорника „Енергије Спутњика“ питамо шта је решење? Како паметно искористити подземне воде, како организовати водоизворишта? Могу ли помоћи акумулације?
Једном речју, како да убудуће паметно газдујемо водом коју имамо? Јер, нажалост забрињава то колико смо немарни па загађујемо и површинске и подземне воде. Као и то да многи водоводи, у Војводини, пре свега, потрошачима испоручују воду која није безбедна за пиће. А због воде се, можда не отворено али, већ воде скривени економски и геополитички ратови.
Прети ли Србији опасност да остане без воде? | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала