- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руска црква: Забрана УПЦ у Украјини води ка насиљу против милиона верника

© Антон Денисов / Уђи у базу фотографијаМанастир РПЦ
Манастир РПЦ - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2024
Пратите нас
Реализација украјинског закона који омогућава да се забрани канонска Украјинска православна црква проузроковаће насиље против милиона верника, рекао је Председник синодалног одсека Московске патријаршије за црквене везе са друштвом и медијима Владимир Легојда.
„У току је обрачун са Украјинском православном црквом због одбијања да се приклони организацији расколника која је политички пројекат чији је циљ да се уништи духовно наслеђе руског и украјинског народа“, рекао је он.
Он је још додао да се овим законом ствара основа за тоталну ликвидацију прихода УПЦ.
Парламент Украјине усвојио је раније данас нацрт закона који омогућава да се у земљи забрани канонска Украјинска православна црква, саопштио је посланик Раде Јарослав Железњак.
Закон ће ступити на снагу 30 дана након објављивања. Подржало га је 265 посланика, а за усвајање је било потребно 226 гласова.
Званична представница руског Министарства спољних послова Марија Захарова назвала је раније Свеукрајински савет цркава, који је подржао предлог закона о забрани канонске Украјинске православне цркве - сатанистима.
Украјинске власти организовале су највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламент је у првом читању усвојио предлог закона о њеној потпуној забрани у целој земљи.
Руска православна црква је саопштила да су украјински расколници уз помоћ локалних власти насилно заузели стотине православних цркава, док су „свештеници и верници, мушкарци и жене, били изложени физичком насиљу“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала