- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Почео седми Дунав филм фест у Смедереву

© Фото : Спутњику уступљено из Дунав филм фестаПлакат седмог Дунав филм фества
Плакат седмог Дунав филм фества - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2024
Пратите нас
Пројекцијом филма „Баук“ редитеља Горана Радовановића, уз присуство филмске екипе, свечано је отворен 7. Дунав филм фест у Малом граду Смедеревске тврђаве.
Фестивал је отворио глумац Војин Ћетковић, а церемонију отварања употпунио је концерт Земунског камерног оркестра под називом Вече филмске музике, саопштили су организатори.
Ћетковић свечано је рекао да је на Смедеревској тврђави снимао филмове и серије, играо у неким представама и гледао многе позоришне изведбе, а да сада први пут учествује на филмском фестивалу.
"Некад су Дунавом стизали освајачи, разне војске, као и читаве цивилизације које су доносиле своје културе, а данас Дунавом стиже филм. И то узводно и низводно од Смедерава. Желим вам плован Дунав, и желим вам удобну и лепу пловидбу. Част ми је да отворим седми по реду Дунав филм фест“, поручио је Ћетковић.
Градоначелница Смедерева Јасмина Војиновић је рекла да је Дунав филм фест манифестација која је за кратко време постала "један од кључних културних догађаја у Смедереву и шире".
"За нас, Смедеревце, Дунав није само река већ срце нашег града. Дунав филм фест је више од фестивала, он је симбол везе прошлости и будућности између Смедерева и света. Овај фестивал одражава нашу љубав према уметности али и према нашем граду, његовим људима и вредностима које носимо у себи", навела је она.
Додала је да Смедерево, као град богате историје и културног наслеђа, овим фестивалом још једном потврђује своје место на културној мапи Србије и региона.
"Поносни смо што фестивал расте из године у годину окупљајући реномиране ауторе, младе таленте и публику која верује у снагу уметности“, поручила је Војиновић.
Оснивач фестивала и селектор прогама Игор Станковић је нагласио да 7. издање фестивала доноси преко 40 остварења и додао да је Дунав фест јединствен по томе што у такмичарској селекцији окупља филмове који долазе из земаља подунавског слива.
"Када један град има пројекције које почињу у подне и тако свих дана фестивала, тај град нема пуку филмску ревију већ озбиљан филмски фестивал", рекао је он.
Ексклузивни програм фестивала биће одржан у петак, 23. августа у 20 часова када ће премијерно бити приказане прве две епизоде серије „Рингишпил“ по роману Јелене Бачић Алимпић настале у продукцији Телекома Србија, Филма данас и Данделион продуцтионс.
Након пројекције публици ће се поклонити ауторска екипа серије.
Дунав филм фест је такмичарског карактера, а награду Дунавска лађа доделиће стручни жири.
О најбољим филмовима одлучиваће редитељка Јасна Нанут, Дајана Гудић, глумица и продуценткиња из Лос Анђелеса и Виктор Киш, скулптор.
Улаз на фестивалске пројекције је слободан, сем програма који ће бити приказан у Малом граду Смедеревске тврђаве.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала