- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Два напада на танкер под грчком заставом у Црвеном мору

© AP Photo / Morteza AkhoondiТанкер у Персијском заливу
Танкер у Персијском заливу - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2024
Пратите нас
Танкер под грчком заставом који је пловио у Црвеном мору данас је два пута нападнут, саопштила је британска поморска агенција.
Танкер Соунион је у среду ујутру нападнут бројним пројектилима испаљеним из два мала чамца на око 77 наутичких миља (142 км) западно од јеменског лучког града Ходејдаха, саопштило је грчко министарство поморства и Британска поморске трговинска организација (УКМТО), преноси Ројтерс.
Током инцидента дошло је до кратке размене ватре из лаког оружја, наводи се у саопштењу УКМТО и додаје да је касније посада брода пријавила још један напад.
Други напад је изазвао пожар на броду, али нема извештаја о повређенима међу 25 чланова посаде.
Делта Танкерс, оператер брода, потврдио је да је брод у пловном стању и да је претрпео мања оштећења, наводећи да је посада процењивала ситуацију и потврдила да ће брод наставити пловидбу, саопштили су у изјави.
Касније данас, други брод је пријавио две експлозије у води у својој близини док се налазио на око 57 наутичких миља (105 км) југоисточно од Адена, навели су из УКМТО.
Британска фирма за поморску безбедност Амбреy је саопштила да је први удар у води био 48 наутичких миља југоисточно од Адена, а други се догодио 23 наутичке миље даље, док се брод кретао ка западу.
Јеменски Хути покренули су од прошлог новембра серију напада на међународне бродове у близини обала Јемена у знак солидарности са Палестинцима и групом Хамас који су у рату са Израелом, али за сада нису преузели одговорност за данашње нападе.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала