- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Надомак Русије: Литванија гради војну базу за немачке трупе

© AP Photo / Massoud HossainiОружане снаге Немачке
Оружане снаге Немачке - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2024
Пратите нас
Литванија је започела изградњу војне базе за немачку војску на полигону Руднинкај, саопштило је Министарство одбране те балтичке земље.
Како је прецизирано, војни ресор је почетком августа потписао уговор вредан скоро 125 милиона евра са компанијом „Eikos statyba“ за пројектовање и изградњу прве фазе инфраструктуре полигона.
У првој фази биће изграђене административне зграде, инфраструктура за ремонт и складиштење војне опреме (магацини, полигони, радионице, гараже за технику), зграда обезбеђења, спаваонице за 600 војника, менза и други објекти.
Укупна површина објеката из прве фазе је скоро 56 хиљада квадратних метара. Према уговору, та инфраструктура ће бити изграђена и предата немачкој бригади у року од три године.
У другој фази планирано је подизање преосталих зграда. Површина готовог објекта заузимаће 170 хектара, односно биће десет пута већа од војног кампа у Рокантишкесу, саопштило је Министарство одбране.
По броју становника војни град ће се изједначити са градом Шилале. У њему ће служити 80 одсто војника немачке бригаде, односно више од четири хиљаде људи.
Тренутно се у Рукли ради и на пројектовању војне базе Нериес терасас за немачке војнике. Стална логистичка зона и складишта муниције у Рукли биће изграђени средином 2025. године.
Како је саопштено, Немачка намерава да размести у Литванији тешку бригаду са три маневарска батаљона и свим потребним средствима, укључујући јединице за борбену подршку и снабдевање. У Литванију ће бити пребачени 203. тенковски батаљон из Северне Рајне-Вестфалије и 122. моторизовани батаљон из Баварске.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала