- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Мали: Повећање минималне цене рада у 2025. биће сигурно двоцифрено

© Sputnik / Лола ЂорђевићСиниша Мали
Синиша Мали - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2024
Пратите нас
Повећање минималне цене рада за наредну годину биће сигурно веће од 10 одсто, изјавио је данас први потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали после колегијума Социјално-економског савета Србије, коме је присуствовао и премијер Милош Вучевић.
"Ми смо још јуче изашли са ставом да ће повећање минималне зараде бити најмање двоцифрено у то нема сумње. Ја верујем да ће бити више од 10 одсто", рекао је Мали новинарима.
Мали је навео да се у овом тренутку гледа да ли може минимум захтева синдиката да се испуни и да ли може да се дође до изједначавања минималне зараде са минималном потрошачком корпом.
"Гледамо да то успемо, а да у исто време послодавцима изађемо у сусрет са тиме да повећањем неопорезивог дела дохотка умањимо и притисак и трошак за њих, јер нама је циљ да људи раде", рекао је министар финансија.
Како је нагласио, сада не сме да се направи ниједан потез и да неко агресивно велико повећање минималне зараде доведе до отпуштања радника.
"Покушавамо то да избегнемо и онда балансирамо та два фактора", рекао је Мали и најавио у наредна два дана, односно током викенда тежак рад.
Мали је истакао и да се коначна одлука и став о висини минималне зараде очекује 28. августа, дакле у наредну среду, када ће бити и званична седница Социјално економског савета.
Данашњем колегијуму Соцјално-економског савета присуствовали су поред Вучевића и Малог и представници послодаваца и синдиката.
Преговори представника Владе Србије, репрезентативних синдиката и то Савеза самосталних синдиката Србије и УГС "Независност", и послодаваца, односно Уније послодаваца Србије око утврђивања минималне цене рада за следећу годину почели су 15.августа.
По закону влада је дужна да до 15. септембра донесе одлуку о минималној цени рада за следећу годину.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала