- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Међународна изложба савремене сакралне уметности у Галерији Коларчеве задужбине

© Фото : Спутњику уступљено из Коларчеве задужбинеПлакат за изложбу "Портрет на икони 2024."
Плакат за изложбу Портрет на икони 2024. - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2024
Пратите нас
Међународна, колективна, жирирана изложба „Портрет на икони 2024.“ биће свечано отворена 27. августа у Галерији Коларчеве задужбине у Београду. Током трајања изложбе, до 7. септембра, публици ће бити представљена 73 рада од 60 аутора из земље и иностранства, жирирана по највишим критеријумима.
Пета годишња изложба сакралне уметности, на којој излажу аутори селектовани од стране угледног жирија од 2024. добила је међународни карактер.
У организацији Културног центра „Калеидоскоп“ и по позиву Уметничког савета уз уметнике из Србије и региона, уз пресек најбољег сакралног стваралаштва домаћих аутора у протеклој години, публика ће моћи да види селекцију радова четири еминентна уметника из Румуније: Михаи Комана, Андреја Мусата, Кристине Раилеану и Томе Читука.
Током трајања изложбе Галерија Коларца биће и место директног сусрета уметника и заинтересоване јавности. Биће одржане радионице на којима ће уметници из Румуније, професори Академије у Букурешту заједно са професорима београдских академија уживо сликати иконе и уз размену са присутним уметницима из Србије преносити своја знања.
Радионице су отворене за јавност, тако да ће и посетиоци галерије имати јединствену прилику да на лицу места доживе процес стварања сакралних дела.
На овогодишњи Конкурс за излагање пристигло је 133 рада од 98 аутора из Србије и региона.
Изложба је и у претходним издањима окупила бројне иконописце, који своје различите иконописачке поетике артикулишу кроз фокус на портрет на иконама светих, а које су утемељене на суптилној фузији стилизованог портрета ранохришћанског и средњовековног црквеног сликарства и савременог, отвореног истраживачког теолошко - стваралачког концепта.
„Значај изложбе огледа се у чињеници да је црквена уметност признати део савремене уметности, као и васељенском значају иконе у православном свету. Византијске уметничке концепције неодвојив су део српске културе и сасвим присан, неодвојив део њеног бића. Стога је веома важно да Београд негује континуитет одржавања ове, међу уметницима високо позициониране изложбе, кроз тежњу да се систематизује и представи јавности савремена икона“, навели су организатори.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала