- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сад се мало удварају народу: Закулисни интереси америчких владара из сенке спаковани у минут

© AP Photo / Jacquelyn MartinКамала Харис
Камала Харис - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2024
Пратите нас
Кандидат за председника Сједињених Америчких Држава Камала Харис одржала је, бар према наводима америчких медија, „говор свог живота“. Наступе америчких поп звезда и бораца за женска права допунило је и четрдесет пет минута њеног обраћања у чикашком Јунајтед центру. У тој предизборној гунгули, Украјини је посветила свега један минут говора.
Доскорашња заменица председника САД Џозефа Бајдена, Камала Харис, позната је по томе што су јој говори кратки и бескорисни. Вешто не одговара на питања и воли да врти исте флоскуле у круг. Овај пут у свом говору који је трајао четрдесет пет минута, није нашла више од једног минута који би могла да посвети ситуацији у Украјини.
Милијарде долара америчких пореских обавезника одлази на финансирање кијевског режима Владимира Зеленског и док Америку потресају проблеми сиромаштва, незапослености, лошег животног стандарда, процвата наркоманије, као и плејада других проблема, председнички кандидат није нашао за сходно да о томе детаљније поприча.

Сервирани интереси

Дугогодишњи извештач телевизије РТ из Америке Небојша Малић сматра да Украјина никада није била велики интерес америчког народа, већ да им је сервирана од стране политичке класе, конкретно демократа и медија који с њима раде у спрези.
Чињеница да Камала у свом предизборном говору скоро и није споменула Украјину сведочи да је демократском естаблишменту све то сада мање важно, а да је то у ствари више био пројекат Бајденове фракције, односно његове породице и људи који су ту имали личне интересе, као што су Медлин Олбрајт и њене фирме, рекао је Малић за Спутњик.
© Tanjug / AP/ Susan WalshКамала Харис
Камала Харис - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2024
Камала Харис

Приватни бизнис

Аустралијско издање новина „Нешнл Ривју“ навело је да су годину дана пре избијања руско-украјинског рата, три велика америчка мултинационална конзорцијума преузела 17 милиона хектара украјинског пољопривредног земљишта. Цела површина Украјине је 602.000 квадратних километара, а преузето је 170.000 квадратних километара. Три америчке компаније купиле су 28 одсто укупног обрадивог земљишта некадашње Украјине.
То су компаније „Каргил”, „Дупонтt” i „Монсанто”, а њихови главни акционари су амерички „Вангард”, “Блекрок” i “Блекстоун”.
Поред интереса породице Медлин Олбрајт, Малић наводи и интересе породице Клинтон, као и других челних људи САД.
© Sputnik / Никита Шохов / Уђи у базу фотографијаБивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон током предизборне кампање
Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон током предизборне кампање - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2024
Бивша америчка државна секретарка Хилари Клинтон током предизборне кампање

Губе интерес

Малић сматра да је ово све јасан показатељ да, иако нису спремни да се у потпуности одрекну свог „улова“, на Западу такође нема ни оног иницијалног интересовања које су показивали према ситуацији у Украјини.
Мислим да ће по инерцији наставити да шаљу паре и оружје, колико год га имају, зато што једноставно немају повода да напусте ту политику, али опет не мислим да ће бити лично посвећени том питању у оној мери у којој јој је Бајденова фракција била посвећена.
Он не би превише значаја учитавао у то што Камала Харис није претерано помињала Украјину у свом говору, будући да то и није њен говор. Она само рецитује оно шта јој напишу, а ако јој естаблишмент није написао нешто у говору, значи да им Украјина и није претерано битна у овом моменту, закључује Малић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала