- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: На нама је да се не одрекнемо нас, истине, правде и Републике Српске

© Фото : РТРС/predsjednikrs.rs/Borislav ZdrinjaМилорад Додик и Матија Бећковић
Милорад Додик и Матија Бећковић - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2024
Пратите нас
У темељима Републике Српске један од најважнијих стубова на којима почива наша отаџбина управо је дело Петра Кочића - и књижевно и политичко, оба подједнако значајна и незаобилазна у контексту укупне историје српског народа, рекао је вечерас председник Републике Српске Милорад Додик на свечаној академији у оквиру 59. "Кочићевог збора" у Бањалуци.
Председник Српске је честитао добитнику "Кочићеве награде" српском књиижевнику Матији Бећковићу који се, како је рекао, уписао међу људе који се боре за слободу, истину и правду.
Додик је истакао да је "Кочићев збор" окупио поштоваоце истине, слободе и отаџбине, јер је јединствена књижевно-политичка личност Срба 19. и 20. века, типичан изданак љутог крајишког поднебља, који срцем, али и снажним и изразитим интелектом бије битке за слободу и права свог народа, једнако социјална колико и национална.
„Окупио нас је један од наших највећих сународника с ових простора, човек који је бескомпромисно волео и бранио истину, слободу и отаџбину. Бранио је права Срба у окупираној земљи, бранио је и његовао љепоту српског језика, којим се служио и као писац, али и као народни трибун“, нагласио је Додик.
Петар Кочић је, каже Додик, постао синоним борбе за слободу и правду, које, нажалост, сам није дочекао.
„О себи је говорио: `У ропству се родих, у ропству живјех, у ропству, ваиме, умријех`. Прерани одлазак Петра Кочића осиромашио је и српску књижевну мисао, а као политичар усудио бих се рећи и српску политичку мисао с ове стране Дрине“, нагласио је Додик и додао да Кочићева књижевна заоставштина није велика по обиму, али је по значају немерљива.

Његов осебен књижевни израз остао је непревазиђен и до данашњих" дана. Иако смо и век и нешто дуже након његове смрти и даље под окупацијом, Кочић би био срећан да је могао да види да су Срби с ове стране Дрине створили себи отаџбину која треба да буде гаранција њихове слободе. И њихове и слободе свих људи који у њој живе", рекао је Додик.

Председник Српске поручио да се Кочић одлучио да се бори за правду, а његова звезда сија и данас и то ће трајати.
„О овом времену ће писати. На нама је да се не одрекнемо нас, истине, правде и Републике Српске“- закључио је Додик.

Бећковић: Kочић знао је да је историја народа и отаџбине - историја језика

Матија Бећковић поручио је да је Петар Кочић знао да је историја народа и отаџбине историја језика и да је пјесник оно чиме језик живи.
"Језик је темељ сваке културе, чак и у наше време када се чини да је важније којим језиком говоримо него шта говоримо", додао је Бећковић.
Каже да, је језик Бог који све види, а њега не види нико, један од оних који су у тог Бога не само веровали него знали и познавали био је Петар Кочић.
Бећковић је на свечаној академији у оквиру 59. "Кочићевог збора" нагласио да су Срби песнички народ, да је песник био и цар Лазар, као и његова деца, који доказују да вјера у Бога и у поезију никада не може бити претерана.
"Држава се не може ни створити ако је не створи језик, ни народ ујединити ако га не уједини поезија. Српски народ је дело поезије. У држави у којој поезија уједињује народ песници имају и највећи значај и одговорност", рекао је Бећковић у беседи након што му је предсједник Српске Милорад Додик уручио "Кочићеву награду".
Кочић је, како Бећковић наводи био најрођенији син српског језика, да је овај књижевник за кратког живота завештао "мало, али златно дело".
"Ничег код нас није било написано ни духовитије ни трагичније него тај Штрпчев хумор, његова привидна наивност, беспомоћни протест човека којег бичују по очима и устима, који нема довољно руку да подави сав тај олош који је у Босну нагрнуо под изговором да ту земљу просвети и уљуди. Ово је написао Јован Дучић, а ја нисам сигуран да ли је то писао некад или сад", закључио је Бећковић.
Свечаној академији поред Дорика и Бећковића, присуствовали су председник Народне скупштине Ненад Стевандић, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, министар просвете и културе Српске Жељка Стојичић, генерални конзул Србије у Бањалуци Милош Вујић, као и друге званице из политичког, верског, културног и јавног живота.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала