- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кад све пропадне, будите заносне: Како се Камала Харис кандидовала за Белу кућу?

© Tanjug / AP/Jacquelyn MartinКамала Харис
Камала Харис - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2024
Пратите нас
Сузе на растанку актуелног председника Америке заменио је препознатљиви гротескни грохот његове потпредседнице. На лицемерно ”волимо те, Џо” након што је отеран, Бајден је на конвенцији Демократске партије у Чикагу одговорио ”волим и ја вас” и продужио на одмор. Камали Харис и формално је отворена прилика да ускочи на његово место.
Двоструки пуч – у чијем је првом чину приморан да одступи партијски кандидат кога су чланови партије одабрали, да би онда у подједнако демократском поступку на његово место била постављена особа коју није бирао нико од њих – тиме је успешно приведен крају. Хилари Клинтон, Барак Обама и Мишел Обама, који су подржали Камалу Харис уместо Џоа Бајдена и вређали Доналда Трампа, у свему томе су с више или мање ентузијазма одиграли баш оне улоге које су им наменили моћнији од њих; таква је природа америчке демократије која овом приликом брутално истерана на чистац.

Демонстрације у Чикагу

Чикашку изборну конвенцију Демократске партије обележиле су и релативно насилне демонстрације, не због описаног стања њихове демократије него због Палестине, и тек ће се видети каквог ће утицаја то незадовољство имати на коначни резултат демократа у случају да овог новембра не буде изборне крађе.
Демонстранти нису успели да пробију полицијске баријере али су успели да раскринкају лицемерје владајућих демократа које су око своје конвенције развукле заштитну ограду, кроз коју је могло да се прође само уз документ ради идентификације. Док се истовремено противе заштитној огради на граници САД, као и необичној, револуционарној идеји да гласање на председничким изборима буде дозвољено само уз исти онакав документ ради идентификације зарад спречавања злоупотреба… Неке злоупотребе, изгледа, не треба спречавати; и таква је природа америчке демократије која сад лепо може да се види.

Коментар Ричарда Гренела

У такав оквир, уз неке бизарне детаље као што су родно неутрални исламски простори за молитву у оквиру конвенције, савршено се уклопио и премијер самозваног Косова Аљбин Курти који је у Чикаго доспео на позив Националног демократског института. Који, узгред буди речено, финансира и неке организације у централној Србији, сигурно не у циљу очувања њене територијалне целовитости…
”Бљак”, био је коментар који је Ричард Гренел, утицајни саветник Доналда Трампа и стари противник Аљбина Куртија, оставио на Иксу испод заједничког селфија брачних парова Курти и Харис. ”Прича се”, додао је, ”да она није ни знала ко је он или где се Косово налази. Она чак није била свесна ни да њена сопствена влада критикује Куртија због дестабилизације региона.”

Мушки ментори

Како је баш таква, необавештена а поврх тога и збуњујуће неартикулисана Камала Харис истурена да замени Џоа Бајдена када му је истекао рок трајања? С једне стране, одговор је очигледан колико то политичка коректност налаже – жена, а уз то и мањина, црнкиња односно Индијка, већ према потреби, а показала је и да према потреби може да мења акценат од Калифорније до Џорџије где је зазвучала као да је рођена усред плантаже памука. Она сама пак открила је рецепт свог успеха још 2012. када је женској публици дала важан каријерни савет. ”Кад све пропадне, будите заносне. Знате на шта мислим…”, додала је уз значајан смех, додајући да су неки од њених ”највећих ментора били мушкарци”. И збиља, политичка каријера Камале Харис започела је, однекуд, баш када је, као 29-годишња девојка, била љубавница дупло старијег утицајног градоначелника Сан Франциска Вилија Брауна…
А ту су и упорне колико и непријатне гласине о њеној прекомерној склоности алкохолу, чијем смиривању свакако није допринело истраживање њених омиљених клубова љубитеља вина у којима је била члан под псеудонимом, објављено у ”Сан Франциско крониклу” 2020. под насловом ”Камала Харис је једини озбиљан кандидат који воли да попије, а њен укус за вина је одличан”.
Све то ипак није спречило мејнстрим медије да се као по команди одушеве изненадном појавом Камале Харис и њеним, пише, на пример, ”Њујорк тајмс”, ”мишићавим патриотизмом”. Иако се тај исти ”Њујорк тајмс” прошлог октобра питао где је и шта уопште ради Камала Харис после три године на функцији…
Шта ради, и чиме се препоручила Камала Харис? Какве су јој шансе против Трампа? И шта од ње може да се очекује?
О овим је питањима у ”Новом Спутњик поретку” говорио дугогодишњи новинар РТ-а Небојша Малић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала