- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Северна Кореја: Одлучно ћемо се супротставити свакој врсти америчке нуклеарне претње

© Sputnik / Iliya Pitalev / Уђи у базу фотографијаВојна парада у Пјонгјангу
Војна парада у Пјонгјангу - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2024
Пратите нас
Северна Кореја оштро осуђује ревидирани нуклеарни стратешки план САД који је одобрио амерички председник Џозеф Бајден, изјавио је портпарол севернокорејског министарства спољних послова, поручујући да ће се Пјонгјанг одлучно супротставити свакој врсти америчке нуклеарне претње.
Портпарол је истакао да ће Северна Кореја наставити да унапређује статус нуклеарне силе да би могла да брани свој суверенитет и безбедност, пренела је севернокорејска новинска агенција КЦНА.
„Ревидирање нуклеарне стратегије САД, које су задржале највећи нуклеарни арсенал на свету, има озбиљан негативан утицај на глобалну нуклеарну равнотежу, безбедносно окружење и систем нуклеарног разоружања“, указао је портпарол.
Према његовим речима, САД на тај начин покрећу трку у нуклеарном наоружању и повећавају могућност нуклеарних сукоба широм света.
Овим подовом у среду се огласила и Кина, наводећи да је Пекинг озбиљно забринут због вести да је амерички председник одобрио тајну нуклеарну стратегију, јер је Америка највећи извор нуклеарних претњи у свету,
Раније је „Њујорк тајмс“ објавио да је Бајден у марту одобрио строго поверљив план нуклеарне стратегије и први пут у њега укључио мере за обуздавање Кине. Како се наводи, стратегија укључује и припрему САД за могуће нуклеарне сукобе са Русијом, Кином и Северном Корејом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала