- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Сијарто: Реакција ЕУ на Орбанову мировну мисију за Украјину на нивоу вртића, Борељ бриселски Бајден

© AP Photo / Virginia MayoМинистар спољних послова Мађарске Петер Сијарто
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2024
Пратите нас
Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто критиковао је „дечју“ реакцију ЕУ на мировну иницијативу мађарског премијера о Украјини, наводећи да је шеф европске спољне политике Жозеп Борељ „бриселски Бајден“.
Према речима Сијарта, Брисел је оштро критиковао мађарског премијера Виктора Орбана због његових посета Москви и Кини, мада, када је у Пекинг отпутовала Ђорђа Мелони, премијер Италије, критика „није било јер је она поступила исправно“.
„Ово је реаговање на нивоу детета и вртића – истурили су европског Бајдена, Жозепа Бореља, који верује да ћемо се увредити ако се Савет министара састане негде у Бриселу а не у Будимпешти. Свеједно нам је“, рекао је Сијарто у говору на политичком фестивалу „Транзит“.
Како је рекао, 13 држава, међу њима и три највеће чланице Уније, изјасниле су се за то да се министарски састанак одржи у Будимпешти као што је планирано, пет је рекло да у том случају неће доћи, осам је поручило да им је свеједно, а став Мађарске Борељ није узео у обзир.
Подсетимо, шеф европске дипломатије је недавно изјавио да ће се наредни неформални министарски састанак крајем августа одржати у Бриселу а не у главном граду Мађарске због става те земље о Украјини.
Пошто се већина изјаснила другачије, ти математички показатељи су окончали ствар, констатовао је он.
За Сијарта то је показатељ фрустрација ЕУ која сама није била у стању да покрене мировну мисију попут Орбанове.
Орбан је у јулу посетио Украјину, Русију и Кину. Посета Москви и састанак са председником Русије Владимиром Путином изазвали су оштре критике на Западу. Посланици Европског парламента захтевали су да се Мађарској укине право гласа у Европској унији због тог путовања .
Након посете, Орбан је упутио је лидерима чланица Уније предлоге о начинима решавања украјинског сукоба на основу исхода његове мировне мисије.
„Уколико Европа жели мир и жели да има одлучујући глас у решавању војног сукоба и престанку крвопролића, треба одмах да разради и реализује промену свог политичког курса“, истакао је Орбанов политички саветник.
План садржи реалну процену ситуације, реалне циљеве и одговарајући распоред деловања. На томе се заснива наш приступ, закључио је он.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 17.07.2024
РУСИЈА
Кремљ: Русија није добила одговор Запада о Орбановим мировним предлозима
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала