Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ко у ствари управља машином која креће на Белу кућу: Камала је само за сликање /видео/

© Tanjug / АР/J. Scott ApplewhiteКамала Харис
Камала Харис - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2024
Пратите нас
Свима је јасно да Аљбин Курти није никаква политичка фигура, нити стратег. Из његовог присуства на конвенцији Демократске странке тачно се види агенда коју спроводи тренутна америчка председничка администрација – она је и у прошлости била креатор америчке политике на Западном Балкану, каже новинар Никола Тркља у емисији „Од четвртка до четвртка“.
Није искључено да Курти још који пут посети САД и пружи подршку Демократама, јер, ако високе државне функције у Вашингтону заузму Републиканци, премијер привремених приштинских институција наћи ће се у проблему, истиче наш саговорник.
Један од најближих сарадника Доналда Трампа, Ричард Гренел, који је виђен за место државног секретара, јасно је у неколико наврата рекао ко у овом делу света прави проблеме и из тих изјава јасно је и зашто је Курти отишао у Чикаго на конвенцију Демократске странке, каже Тркља. Уколико би победио Трамп,Куртијева политика суочила би се са много озбиљнијом претњом него што су саопштења локалних америчких дипломатских представништава.

Обаме преузеле шоу од Камале

Што се саме конвенције тиче, шоу су, према Тркљиним речима, покупили Обаме – бивши председник Барак и његова супруга Мишел, који су били главни говорници на скупу, а не кандидаткиња Камала Харис. Разлоге за тако нешто наш саговорник налази у томе што је Харисова преко ноћи постала кандидат.
„Када су Демократе схватиле да Џо Бајден нема никакве шансе да добије изборе, десетак дана су грозничаво тражили решење. Постоји неколико сведочења како су Ненси Пелоси и Барак Обама разговарали ко ће да буде тај кандидат и тада су одлучили да ће најмања штета бити ако то буде Камала Харис“, наводи Тркља.
Проблем са Камалом Харис је тај што она нема програм, односно за сада га нико није чуо. Са друге стране, не познаје спољну политику и Републиканци с правом тврде да Демократска странка одавно није имала тако слабог кандидата, додаје он.
Демократска конвенција показала је да Камала Харис није лидер Демократа, него други из позадине управљају овом машином – неколико конгресмена, Ненси Пелоси, брачни пар Обама и неколико људи из окружења породице Клинтон.
Хилари Клинтон није на конвенцији била толико уочљива, јер породица Клинтон је одстрањена из вођства Демократске странке, а њихово место преузеле су Обаме. То се види и по томе што су сви чекали потврду Барака Обаме да Џо Бајден неће бити председнички кандидат, каже Тркља.

У чему су се сагласили Додик и директор ЦИА

Након посете директора ЦИА Вилијема Бернса Сарајеву, медији у Федерацији БиХ пишу како је председник Републике Српске, Милорад Додик „ресетовао“ своје ставове, на насловне стране стављајући део његове изјаве да Бањалука поштује суверенитет БиХ. При томе испуштају из вида да је Додик то и раније говорио, а испустили су и други део реченице, да је суверенитет БиХ везан за слово Дејтонског споразума.
Према Тркљином мишљењу, најважније у сусрету Бернса и Додика је то што је наглашено да снаге безбедности Републике Српске сарађују са америчким снагама безбедности у погледу борбе против исламског фундаментализма. Наш саговорник подсећа да је пре око пола године ухапшен бивши шеф тајне службе БиХ Осман Мехмедагић Осмица управо на основу података који су добијени из Америке.
„Американци знају да у БиХ делује и иранска служба, да делују и људи блиски Саудијској Арабији и да је тај терен погодан за развој нечега што може да угрози западне интересе, не само у Европи, него и у Америци. Ако вратимо филм уназад, сетићемо се да су људи који су извели 11. септембар и уништили куле близнакиње у Њујорку, пре тога боравили у Босни, да су прве, иницијалне информације о њима стигле одавде“, наводи Тркља.
Бошњачки медији Бернсову посету желе да прикажу тако као да је Додик променио ћурак, међутим, председник Српске се слаже са директором ЦИА зато што раде исти посао везано за исламски екстремизам, закључује Тркља.
Целокупну емисију „Од четвртка до четвртка“ можете погледати на веб порталу Спутњик Србија или на платформи Одиси.
Аљбин Курти  - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2024
СРБИЈА
Порука Србима: Камали Харис на ноге стигао слуга америчке империје – право из Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала