- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Пожар на Тари под контролом, Панчићева оморика није угрожена

© Sputnik / Лола ЂорђевићВатрогасци
Ватрогасци - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2024
Пратите нас
Ватрогасци су наставили контролу горње линије пожара у близини Бањске стене на Тари, чиме је заустављено ширење ватре на плато, упркос чињеници да се опожарена површина знатно повећала и сада обухвата од три до четири хектара, изјавио је Марко Томић, референт за заштиту шума и противпожарну заштиту.
Он је за Танјуг рекао да, иако пожар који је избио 17. августа није могао бити потпуно ликвидиран, чело пожара је било под контролом, али да се ватра јуче поново активирала због пораста температуре и појачаног ветра.
„Наша процена је да ћемо наставити са контролом пожара како бисмо спречили његово ширење на горњи део шуме, односно на плато“, рекао је Томић и додао да Панчићева оморика није угрожена.
Према његовим речима, пожар је изазван такозваном „сувом“ грмљавином и на врло је стрмом и неприступачном терену, што знатно отежава његово стављање под контролу.
Он је додао да је у почетној фази опожарена површина износила око три ара, где су горели приземна вегетација и суви пањеви претежно црног граба, црног бора и букве.
Због неприступачности терена, акција гашења се могла спроводити само са ивице платоа, чиме је контролисано ширење ватре на горњи део шуме.
Главни изазов су одрони стена, нагорелих стабала и пањева, који су се отискивали низ кањон, доприносећи ширењу пожара ка доњем делу.
У гашењу пожара учествују ватрогасци из Бајине Баште и Ужица, а ангажован је и камион НП Тара за снабдевање водом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала