- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Хаубица Д-30 у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Кијев тражи од Минска да повуче трупе са своје северне границе; Уништене украјинске базе

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 914. У Русију се вратило 115 војника заробљених у Курској области, они су размењени за 115 украјинских војника. Украјинска војска спрема напад са Црног мора на херсонском правцу. Специјалне снаге „Ахмат“ успешно спречавају покушаје напада украјинских снага у Курској области, изјавио је генерал Алаудинов.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
20:56 25.08.2024
Украјинско Министарство спољних послова тврди да су белоруске трупе и наоружање концентрисане у близини украјинске границе и позивало Минск да их повуче што даље од границе.
Украјинско Министарство спољних послова, у саопштењу на свом сајту, позивајући се на обавештајне податке земље, тврди да Белорусија „концентрише значајан број војника, између опсталог, снага за специјалне операције, наоружање и војну технику у Гомељској области, у близини севеенр границе Украјине“.
Министарство уверава да Кијев неће предузимати никакве непријатељске акције и позвало Минск да повуче трупе са украјинске границе „на растојање, веће од домета система који су доступни Белорусији“.
Белоруски министар одбране Виктор Хрењин раније је изјавио да је група која има за циљ јачање границе са Украјином већ на месту и да је спремна да одговори на све провокације из Кијева.
19:07 25.08.2024
Део Запоришког Енергодара остао је без струје због оштећења далековода ван града, саопштиле су градске власти.
Управа је додала да ће напајање бити обновљено након што се отклони узрок нестанка.
16:51 25.08.2024
Руска војска извела је напад на привремену базу украјинских војника у Харковској области, саопштили су Спутњику у проруском покрету отпор из Николајева. Том приликом, погинуло је 40 војника.
14:56 25.08.2024
Агенција Ројтерс тврди да су два њена новинара рањена, а један је нестао у Краматорску, у делу ДНР под контролом Кијева.
Агенција пише да се инцидент догодио током „ракетног напада“ на хотел „Сафир“, где је боравило шест сарадника Ројтерса.
„Један од наших колега се води као нестао, још двоје су пребачени у болницу како би добили медицинску помоћ“, наводи се у саопштењу.
14:34 25.08.2024
Председник Русије Владимир Путин је касно синоћ добио извештаје команданата који решавају борбене задатке на територијама које се граниче са Украјином, саопштила је прес служба Кремља.
Командант 810. бригаде поморске пешадије Црноморске флоте, командант 155. бригаде поморске пешадије Тихоокеанске флоте, командант посебне 11. десантно-јуришне бригаде, командант 56. десантно-јуришног пука и командант 51. падобранског пука поднели су рапорт врховном команданту о стању на линији фронта и изнели предлоге за развој ситуације у њиховим зонама одговорности који је одобрила команда одговараућих група.
Председник се у суботу састао са руководством здружене групе снага на једном од командних места Министарства одбране.
Путин је саслушао извештаје начелника Генералштаба Оружаних снага Валерија Герасимова и начелника Главне оперативне управе Генералштаба Сергеја Рудског о супротстављању формацијама Оружаних снага Украјине које су извршиле инвазију на Курску област. Осим тога, Путин је обавештен о актуелним резултатима специјалне војне операције.
Са друге стране, команданти група снага су телефоном обавестили шефа државе о оперативној ситуацији на повереним им правцима.
13:26 25.08.2024
У нападу украјинског дрона на село Соловјовка у Белгородској области погинуо је цивил, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.
Он је додао да је рањени мушкарац преминуо од последица рањавања пре доласка екипе хитне помоћи.
12:59 25.08.2024
Руска јуришна авијација је авионима Су-25 извела напад на концентрисање људства и оклопну и аутомобилску војну технику украјинске војске у пограничном делу Курске области, саопштило је Министарство одбране.
12:25 25.08.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руске снаге уништиле су привремену базу страних плаћеника;
На волчанском и липцовском правцу украјинске снаге изгубиле су до 130 војника;
Јединице групе „Запад“ заузеле су боље положаје. У борбама је погинуло и рањено до 510 украјинских војника, а уништено је оклопно возило „козак“ и девет аутомобила;
У зони одговорности групе „Југ“ погинуло је и рањено до 630 украјинских војника. Уништен је још један тенк „абрамс“;
ПВО системи су у протекла 24 часа оборили 8 ракета „хајмарс“ и 41 украјински дрон;
Јединице групе „Центар“ настављају да напредују у дубину одбране противника. Украјинске снаге изгубиле су више од 500 војника;
У зони одговорности групе „Исток“ у протекла 24 часа погинуло је и рањено до 130 украјинских војника;
Група „Дњепар“ убила је током претходног дана до 60 украјинских војника, а уништила две хаубице Д-20 и станицу за електронско ратовање „анклав Н“;
У зони одговорности групе „Север“ у Сумској и Харковској области погинуло је и рањено до 130 украјинских војника. Уништен је оклопни транспортер, борбено возило пешадије и четири хаубице Д-30.
11:44 25.08.2024
Украјински медији јављају да у граду Суми одјекују експлозије.
11:43 25.08.2024
Алаудинов: Настављају се борбе у Курској области, ситуација под контролом
Борбе на курском правцу водиле су се претходног дана без престанка, али је ситуација под контролом, изјавио је заменик начелника Главне војно-политичке управе Оружаних снага Русије и командант специјалних снага „Ахмат“ генерал-мајор Апти Алаудинов.
„Ситуација је под контролом. Борбе трају без престанка, ноћу такође. Веће промене није претрпела ни контакт-линија. Јуче је, такође, уништено много непријатеља и технике“, прецизирао је генерал.
11:28 25.08.2024
Министарство одбране о ситуацији на курском и сумском правцу
Јединице групе снага „Север“ су уз подршку авијације и артиљерије одбиле нападе непријатељских јуришних група у правцу насеља Комаровка, Мала Локња, Нечајев и Черкаско Поречно. Такође су спречени покушаји напада у правцу насеља Вишњевка, Борки, Погребки и Спаљно. Као резултат тога, погинуло је и рањно до 40 припадника Оружаних снага Украјине, уништен је један украјински тенк, 4 борбена оклопна возила и два аутомобила;
Оперативно-тактичка авијација извела је ударе у Сумској области на подручја концентрисања људства и војне технике резервних снага;
Током протеклог дана, Оружане снаге Украјине изгубиле су више од 300 припадника и 14 оклопних возила, укључујући тенк, борбено возило пешадије, оклопни транспортер, 11 борбених оклопних возила, 7 аутомобила, артиљеријско оруђе, једану јединицу инжењерске технике, две станице за електронско ратовање, као и радар за откривање ваздушних циљева СТ-68;
Током борби на курском правцу, непријатељ је изгубио укупно више од 5.800 војника, 72 тенка, 31 борбено возило пешадије, 58 оклопних транспортера, 383 борбена оклопна возила, 177 аутомобила, 37 артиљеријских оруђа, пет противваздушних ракетних система, 11 лансера за ракетне системе, укључујући три „хајмарса“, 9 станица за електронско ратовање, контрабатеријски радар, радар ПВО, пет јединица инжењерске технике, од којих два инжињерска возила за чишћење и једно за деминирање УР-77.
11:10 25.08.2024
Руски ПВО системи уништили су око 10.50 украјински дрон изнад Белгородске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
10:27 25.08.2024
Руски ПВО системи уништили су око 10.30 часова два украјинска дрона изнад Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
09:42 25.08.2024
09:27 25.08.2024
Курска област добила је додатно ракетно и артиљеријско оружје, саопштило је руско Министарство одбране.
09:18 25.08.2024
Руски војници који су се вратили из украјинског заробљеништва ноћас су слетели у Москву, јавила је телевизија „Русија 24“.
Као резултат преговора у суботу 24. августа је враћено 115 војника у Русију. У замену је Кијеву предат исти број заробљених припадника украјинских оружаних снага.
Помоћ у посредовању пружиле су власти УАЕ.
08:11 25.08.2024
07:36 25.08.2024
Припадници групе снага „Дњепар“ уништили су пловила украјинских снага која су покушала да се искрцају на левој обали Дњепра и спречили су њихово прегруписавање на каховском правцу, саопштио је представник прес центра групе Роман Кодрјан.
Он је додао да су војници такође „активно уништавали ФПВ дронове, извиђачке и нападачке беспилотне летелице“.
07:32 25.08.2024
У украјинском гранатирању селаРакитно у Белгородској области погинуло је пет особа, док је 12 особа рањено, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.
Шест особа, међу којима и једно дете, налазе се у тешком стању након напада украјинских снага на Ракитјански округ Белгородске области, додао је Гладков.
07:31 25.08.2024
Хеликоптер Ка-52 војне авијације Ваздушно-космичких снага Русије извео је напад на људство и оклопну технику украјинских снага у пограничном делу Курске области, саопштило је руско Министарство одбране.
У саопштењу се наводи да је напад извршен ракетама, а сви циљеви су уништени.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала