- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова западним невладиним организацијама: Хоћете ли сад тражити од Париза да ослободи Дурова?

© Sputnik / Sergey Bobylev / Уђи у базу фотографијаПортпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 25.08.2024
Пратите нас
Амбасада Русије у Француској укључила се у рад чим су се појавиле информације о привођењу руског држављанина, изјавила је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова, коментаришући притварање оснивача Телеграма Павла Дурова.
Захарова је на свом каналу на Телеграму такође објавила списак невладиних организација које су 2018. године тражиле од руских власти да „престане да ствара препреке“ у раду Телеграма и запитала се да ли ће они ступити у одбрану Дурова.
„Сетила сам се како је 2018. године група од 26 невладиних организација, укључујући Хјуман рајтс воч, Амнести интернешенал, Фридом хаус (на списку непожељних организација у Русији), Репортери без граница, Комитет за заштиту новинара и други, осудила одлуку руског суда да блокира Телеграм“, написала је Захарова.
У том тренутку, Телеграму су многе земље упутиле „правне захтеве у вези са техничким параметрима система за шифровање“, додала је она.
„Истовремено, Дуров је све то време био на слободи, настављајући да развија Телеграм“, истакла је Захарова.
Она је такође објавила снимак екрана „свих западних специјализованих структура које су се тада огласиле, укључујући и са колективним апелом“.

„Мислите ли да ће овога пута апеловати на Париз и тражити ослобађање Дурова или ће прећутати?“, упитала је Захарова.

Пратићемо реакције међународних организација

Захарова је касније за телевизију „Русија 24“ изјавила да ће Москва пратити реакцију међународних организација у вези са притварањем Дурова у Француској и узети у обзир њихове кораке.
„Наравно, понашање и реаговање међународних организација, које су у другим случајевима примењивале читав низ политичких, информативних и психолошких притисака на нашу земљу, морају се узети у обзир и биће узете у обзир у нашем раду“, нагласила је Захарова.
Према њеним речима, руска страна ће пратити како ће међународне организације реаговати када је у питању заштита људских права и гарантовања слободе говора.
Али пре свега, о неопходним корацима треба да говоре адвокати Дурова, који ће сада правити стратегију за његову заштиту и подршку.
„Имамо руско законодавство, које ћемо у овом случају применити на исти начин као што се то ради у другим случајевима“, приметила је дипломата.
Захарова је додала да је Русија упутила захтев за приступ Дурову, али да Париз сматра његово француско држављанство као основно.
„Упућена је нота са захтевом за приступ. Али он има француско држављанство, које Француска сматра као примарно“, прецизирала је она.

Симоњан: Дуров сарађивао са страним специјалним службама

Са своје стране, главна уредница медијске групе „Русија севодња“, чији је део Спутњик, Маргарита Симоњан, сматра да је Дуров отишао из Русије да не би сарађивао са обавештајним службама.
„Повремено је сарађивао са западним обавештајним службама – или је барем строго следио упутства о блокирању РТ у оним земљама где смо под санкцијама. Али му то није помогло“, написала је Симоњан на свом каналу на Телеграму.
Француски медији су у суботу увече јавили да је оснивач Телеграма Павле Дуров приведен на аеродрому „Бурже“. Дуров је приведен када је излазио из приватног авиона, који је наводно стигао из Азербејџана.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала