- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Агресивна акција: Западни покушај да откључа руске тајне – до самог врха државе

© Tuckercarlson.comПавел Дуров
Павел Дуров - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2024
Пратите нас
Хапшење Павла Дурова у Паризу може бити повезано са покушајем преузимања контроле над целом платформом Телеграмa, јер западне земље желе да добију приступ личним подацима и каналима Руса, а пре свега руских званичника, оцењују руски експерти.
Према њиховим речима, Запад жели да добије приступ препискама и да контролише ову платформу. За обавештајне службе било које земље од велике важности је контрола тока информација, што је у случају Телеграма било заиста безбедно и стога је главни ризик да ће Телеграм изгубити ово својство – стране обавештајне службе могу добити приступ серверима, кључевима за дешифровање кореспонденције или другим контролним механизмима.
Андреј Свинцов, заменик председника Комитета Државне думе за информациону политику, информационе технологије и комуникације, оцењује да је хапшење Дурова одлука глобалистичке владе, која данас контролише готово све информационе ресурсе на планети.

„Једини циљ Запада је да стави под контролу све независне медије, све независне ИТ платформе и сваки велики бизнис који постоји у различитим земљама. Павле Дуров је веома професионалан и активан предузетник, створио је веома популаран месинџер - Телеграм. Сада се тај месинџер постепено претвара у глобалну ИТ платформу са милијарду корисника. Без сумње, Сједињене Државе желе да ставе тај месинџер под своју контролу. Баш као што су поступиле са кинеским Тик Током, исто тако ће поступити и са Телеграмом Павла Дурова“, каже Свинцов за Спутњик.

Дуров је приведен је у суботу на аеродрому „Бурже“ у Паризу, док је излазио из приватног авиона, који је стигао из Азербејџана.
Како су јавили медији, француско правосуђе верује да низ разлога, укључујући одбијање Телеграма да сарађује са властима, чини Дурова умешаним у одређене криминалне радње. Против њега би могла да буде подигнута оптужница за тероризам, прање новца, трговину наркотицима и друго.
Западни медији прецизирају да је кључно питање у истрази која се води управо модерација садржаја на Телеграму. Дурова оптужују да није предузео кораке да спречи криминалце да злоупотребљавају ту апликацију. Телеграм је оптужен за недостатак сарадње са органима реда на сузбијању трговине дрогом, сексуалног садржаја са децом и преваре.
Према наводима медија, Дурову прети казна затвора до 20 година.
„Сада је ухапшен и мислим да ће га држати док не пристане на неку врсту сарадње, неку врсту колаборације са одређеним западним ИТ гигантима, како би западне обавештајне службе имале полуге утицаја и приступ преписци, модерирању било каквог садржаја унутар Телеграма“, каже Свинцов.

Какви су циљеви Запада

„Вол стрит џурнал“ је објавио да су западне обавештајне службе, које желе да добију приступ шифрованим порукама на Телеграму, можда умешане у хапшење Дурова, док руски експерти наводе да западне земље желе да добију приступ личним подацима и каналима Руса, посебно оних који су директно укључени у доношење важних одлука у различитим областима, а међу њима, на пример, има и војних лица.

„Mислим да је теоретски то могуће ако Дуров прода или пусти у компанију представнике западних, пре свега америчке или британске обавештајне службе. Није битно да ли ће та сарадња бити директна са обавештајним службама или кроз продају дела компаније западним компанијама - тој истој МЕТА или Гуглу или Мајкрософту. Било која западна компанија може да уђе у капитал Телеграма и да преко овог инструмента добије приступ свим четовима, укључујући и шифроване. Свако шифровање се може дешифровати ако имате директан приступ коду“, каже Свинцов.

Маргарита Симоњан, главна уредница агенције "Русија севодња", чији део је Спутњик, рекла је да Дуров ухапшен да би открио кључ за декодирање порука на Телеграму. Према њеном мишљењу, он ће им то и омогућити.
Она је такође посаветовала све који користе Телеграм „за осетљиве разговоре и преписку“ да одмах избришу поруке.
Свинцов сматра да се ситуација неће брзо решити. Телеграм представља велику претњу „глобалистичкој влади“ и управо је то био разлог хапшења Дурова.
Поред француског пасоша, тридесетдеветогодишњи Дуров има неколико држављанства, укључујући и држављанство Русије и Уједињених Арапских Емирата. Верује се да ће многе земље стати у његову одбрану и да ће покушати да заједно раде на његовом ослобађању, али постоји велики ризик да ће све потрајати дужи период и да ће он остати у притвору све док не прода своје пословање или док америчке обавештајне службе не добију приступ Телеграм подацима.

Гушење слободе говора

У сваком случају, експерти закључују да се овде ради о врло агресивној стратегији гушења слободе говора, слободе кретања, слободе приватне својине и слободе мишљења.
За Запад, Телеграм је важно оружје проруских активиста у ширењу „дезинформација“ и поткопавању подршке Украјини. За остатак света, то је једна од последњих „слободних“ апликација.
Кинески експерти напомињу да је Дуров почео је да се сматра преступником у западним земљама када су француски демонстранти и британски десничари почели да активно користе платформу Телеграм.
Хапшење Павла Дурова је напад Сједињених Држава, а не Француске, оценио је Георгиј Лобушкин, бивши портарол оснивача Телеграма, подсећајући да је и сам Дуров у интервјуу новинару Такеру Карлсону говорио о притиску који ФБИ врши на њега и његов тим.
Он је нагласио да је Телеграм испоштовао захтеве законодавства свих земаља у којима је присутан месинџер, а посебно су испоштовани захтеви санкција за блокирање руских медијских канала на Западу.
Погледајте и:
Лого Телеграма - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2024
РУСИЈА
Захарова: Париз иначе воли све да коментарише, зашто је „случај Дуров“ другачији?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала