Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нови покличи са Запада о кажњавању Србије: НАТО пси лају, српски караван пролази

© Sputnik / Лола ЂорђевићСтарина у шајкачи одаје почаст погинулим Црвеноармејцима
Старина у шајкачи одаје почаст погинулим Црвеноармејцима - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2024
Пратите нас
Двоструки стандарди Запада према Србији су уобичајени и више немамо право да се ишчуђавамо него се морамо на то навићи, јер то је тако и тако ће и бити, каже за Спутњик публициста Марко Танасковић поводом оптужби у западним медијима да Србија „пали Балкан“ у време док се Срби хапсе због песама.
Балкан, буре барута Европе, кључа, а иза свега стоји тројка Русија-Кина-Иран, пишу у ауторском тексту за „Хил“ виши научни сарадник у Центру за слободу Маргарет Тачер при Херитиџ фондацији Макс Приморац и председник Института за истраживање хибридних сукоба Гордан Акрап.

Смиривање Балкана – нека НАТО казни Србију!

Рецепт за гашење пожара који нуде Приморац, бивши службеник америчке Агенције за међународни развој (УСАИД) и Акрап, геополитички аналитичар, како га често представљају хрватски медији, једноставан је – позив НАТО да казни Србију!
Списак непочинстава Србије које двојац наводи иде од насилног распада Југославије због великосрпске идеологије, до директне претње свим суседима помињањем „српског света“, преко „српског шовинизма“ који је „натерао муслиманске лидере у БиХ да оживе везе са Ираном и дају про-хамасовске изјаве“, до дестабилишуће улоге Српске православне цркве.
Рециклажа антисрпских стереотипа објављена је у време кад је Србина из Гораждевца Луку Златичанина ухапсила тзв. косовска полиција јер је у кафићу певао песме Баје Малoг Книнџе, док је српски адвокат Небојша Берић одлежао две недеље у хрватском затвору јер је на друштвеним мрежама објавио снимак док вози и пева песме поменутог кантаутора.

НАТО пси лају, српски караван пролази

То што је написано у „Хилу“ нема везе ни са истином, ни са историјом, ни са правдом него просто са неком инерцијом из деведесетих која се и даље одржава, али све то заједно нема неку тежину, додаје Танасковић.
„То јесте врста притиска али не бих придавао неки значај свему томе јер на крају ти пси лају а караван пролази. Ми тренутно водимо прилично уравнотежену политику и рекао бих, барем што се тиче спољне политике, врло успешну политику. Тако да је те србофобне изјаве и то шта раде у Хрватској глупо више и коментарисати. Човек може то најоштрије да осуди али то нема никаквог ефекта. Ја бих волео да се овде направи неки гест па да се негде неко ко пушта Томпсона ухапси. Тако мора држава да ради јер мора неки реципроцитет да постоји.“

Лажна симетрија Томпсон – Баја Мали Книнџа

Танасковић додаје да је глупо и сулудо правити неку лажну симетрију између Томпсона и Баје Малог Книнџе, као што се у СФРЈ правила лажна симетрија између усташа и четника.
Јер Баја Мали Книнџа у читавом свом репертоару нема ниједан текст неке песме који би се могао протумачити као ратнохушкачки или да је задојен мржњом, док што се Томпсона тиче, ствари стоје значајно другачије, сматра Танасковић.
„Уосталом, Хрватска је много пута била упозоравана из Европског парламента и из многих других институција да је та врста реторике неприхватљива, па су је свеједно форсирали, чак и на дочецима њихових спортиста, значи на званичним манифестацијама. То је просто тако – што је дозвољено Јупитеру, није дозвољено волу. Само што мислим да ће та ситуација да се промени и нећемо више ми бити волови него ћемо ускоро бити Јупитери, а онда ћемо видети ко ће шта да пева и коме ће шта бити дозвољено.“

Ђура нам неће опростити, али ће заборавити да нас је тукао

Коментаришући текст из „Хила“, Танасковић каже да нам Ђура неће опростити што нас је тукао, али ће заборавити да нас је тукао. Јер, Американци су бацили атомску бомбу на Хирошиму и Нагасаки, а данас је Јапан један од њихових најближих савезника у рату против Кине, додаје Танасковић.
„Американци генерално нису народ који има дуго историјско памћење, нити су злопамтила, а мислим да ће их неки геополитички догађаји присилити да другачије поступају према нама. Што се тиче Енглеза ту се никада ствари неће променити. Нама су уз Хрвате, Енглези и Немци највећи непријатељи на планети. А што се Американаца тиче, мислим да се можда за 20 година нико у Америци неће сећати да су бомбардовали Србију. Може се чак десити да ми будемо савезници са Американцима и са Русима у исто време. То су парадоксалне ствари али може то да се деси врло лако. Јер америчка политика је врло прагматична и они од једног до другог председничког мандата могу потпуно да промене савезнике“, закључио је Танасковић.
Погледајте и:
Млади поздрављају са подигнута три прста  - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2024
СРБИЈА
Промашена инвестиција: Истраживање показало да је Запад изгубио битку за душе младих Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала