- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Откривен „Свети грал“ протеина који поправља оштећену ДНК и може да доведе до вакцине против рака

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаЛабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2024
Пратите нас
Научници су идентификовали протеин који може директно да заустави оштећење ДНК, са обећавајућим потенцијалом за развој вакцине против рака.
Реч је о протеину названом ДдрЦ (протеин одговора на оштећење ДНК Ц) и откривен је у Deinococcus radiodurans, бактерији познатој по изузетној отпорности. ДдрЦ ефикасно открива оштећење ДНК, зауставља га и покреће процес поправке, а све то без потребе за помоћи других протеина.
Научници са Универзитета Вестерн у Канади показали су да се ген ДдрЦ може пренети на друге организме како би се побољшали системи за поправку ДНК.
Уведен у бактерију ешерихију коли учинио ју је више од 40 пута отпорнијом на УВ оштећења, каже биохемичар Роберт Сабла, водећи аутор студије, која је објављена у часопису Nucleic Acids Research.
„Изгледа да је ово редак пример где имате један протеин и где је он заиста као независна машина“, истакао је Сабла.
Оштећење ДНК, ако се не контролише, може довести до различитих болести, укључујући рак. УВ зрачење, на пример, може оштетити ДНК ћелија коже, повећавајући ризик од рака коже. Спречавање или отклањање такве штете има потенцијал да спаси животе.
Способност преуређивања, уређивања и манипулације ДНК на специфичне начине је свети грал биотехнологије, каже Сабла, наглашавајући значај новог открића.

Логичан избор

Бактерија Deinococcus radiodurans била је логичан избор за истраживање таквог алата, с обзиром на њену способност да преживи екстремне нивое радијације, далеко изнад онога што би убило људску ћелију. Чак је издржала и тешке услове Међународне свемирске станице и окружења налик Марсу, пише Сајенс алерт.
У људској ћелији, ако има више од два прекида у геному од милијарду парова база, она се не може сама поправити и умире. Али у случају ДдрЦ, овај јединствени протеин помаже ћелији да поправи стотине сломљених фрагмената ДНК у кохерентан геном, објашњава Сабла.
Користећи рендгенске зраке, научници су проучавали 3Д структуру бактерије и њен механизам. Протеин скенира ДНК у потрази за лезијама, везује се за пукотине и сабија ДНК, сигнализирајући ћелијским механизмима поправке да поправе оштећење. Ово откриће могло би да револуционише генетски инжењеринг, отварајући пут вакцинама против рака и усевима отпорним на климатске промене.
Сабла и његов тим намеравају да наставе своја истраживања и открију шта још овај протеин може да поправи.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала