- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Портрети београдских уметника“ Бранимира Карановића у Графичком колективу

CC0 / Unsplash / Фото-апарат илустрација
Фото-апарат илустрација - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2024
Пратите нас
Изложба фотографија Бранимира Карановића, под називом „Портрети београдских уметника“, отворена је од 26. августа до 20. септембра у Галерији Графичког колектива у Београду. Изложбу чине фотографије из два циклуса које је Карановић излагао у Графичком колективу 1975. и 1985. године.
Карановић је готово читав опус посветио креативном дијалогу фотографије и графике, почев од периода у ком се школовао. Прву деценију свог стваралаштва посветио је уметности портрета, па се седамдесетих и осамдесетих година усредсредио на фотографисање уметника у амбијенту њихових атељеа, озрачених креативном атмосфером.
У својој фото архиви Карановић је сачувао мањи број радова из ових циклуса, али су данас уметничко-историјска сведочанства портрети Радомира Рељића, Матије Вуковића, Стојана Ћелића, Боре Иљовског, Пеђе Милосављевића, Халила Тиквеше, Стевана Кнежевића, Марка Крсмановића, Миодрага Рогића и других.
Изложба „Документи времена" представља поетску линију типичну за Карановићеве ране радове очиту у кадрирању психолошке особености, спонтаности, пријатељске атмосфере и поверења портретисаног у ауторски концепт фотографског документа и аутентичног уметничког рада, навели су организатори изложбе.
Карановић је имао значајну улогу као промотер новог погледа на фотографску уметност и њен уметнички статус. Он је своја уверења манифестовао сопственом уметничком праксом, као и педагошким радом на Академији уметности и Новом Саду, а потом и на Факултету примењених уметности у Београду. Данас ради као професор емеритус.
Обележавајући 75 година рада Графички колектив део програма посвећује „Традицији за будућност" фокусирајући значајне уметничке фазе и стваралачке личности које су креативном мисијом током деценија обележили живот ове Куће уметника и националне културе.
И изложба „Документи времена", избор из опуса Бранимира Карановића настајалог током пет деценија, издваја значајан стваралачки сегмент који је део наше историје уметности и културе и 20. века.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала