- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руски борци у зони СВО - Sputnik Србија

УЖИВО Русија затражила седницу СБ УН о Украјини; Серија екпслозија широм Украјине

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 915. Руске снаге уништиле су у недељу привремену базу страних плаћеника. У украјинском гранатирању Белгородске области погинуло је пет особа, рањено 13. На курском правцу украјинска војска изгубила је укупно више од 5.800 војника и 72 тенка.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
23:07 26.08.2024
Експлозије су одјекнуле у Кривој Рогу, Суми, Харкову, Чугујеву и Херсону, којег привремено контролише Кијев.
У бројним регионима Украјине укључен је систем ваздушне опасности
21:22 26.08.2024
Владимир Зеленски је изјавио да је у ДНР за украјинске снаге најкомпликованија ситуација на красноармејском (покровском) правцу.
„Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски поднео је извештај о ситуацији на фронту. О покровском правцу – то је најсложенији правац, ту Руси највише јуришају, а ту су и времевски, торецки, кураховски правац“, рекао је Зеленски.
20:36 26.08.2024
Западне земље затражиле су седницу СБ УН о Украјини 28. августа, а Русија 30. августа, саопштио је заменик сталног представника Русије у организацији Дмитриј Пољански.
„Западне чланице СБ УН одлучиле су да у августу покрену украјинску тему у СБ УН. Затражиле су седницу 28. августа у 22.00 по московском времену. Нисмо остали дужни и затражили смо седницу о испорукама западног оружја Кијеву 30. августа у 17.00 по московском времену. Тада ћемо се дотаћи и других аспеката украјинске кризе, неугодних за Запад“, написао је Пољански на Телеграму.
14:32 26.08.2024
Генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси изјавио је да ће лично предводити мисију агенције у Курској нуклеарној електрани у уторак због „озбиљне ситуације“.
Према његовим речима, ИАЕА намерава да спроведе независну процену ситуације у Курској нуклеарки.
Гроси је уочи своје посете позвао стране у сукобу у Украјини да ни под којим околностима не угрожавају безбедност нуклеарних објеката.
„Од почетка развоја догађаја и повећања нивоа војних активности у близини Курске нуклеарне електране, помно пратим развој ситуације на терену, посебно када је у питању нуклеарна електрана. Понављам да безбедност и поузданост нуклеарних објеката не би требало да буду угрожени ни под којим околностима. Ово је ситуација која се развија и важно је да када сутра стигнем у нуклеарку, лично видим ситуацију и разговарам о могућим даљим корацима за процену нуклеарне безбедности и заштиту Курске електране“, нагласио је генерални директор ИАЕА.
14:28 26.08.2024
Вишенаменски ловац Су-30СМ у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2024
Специјална операција у Украјини
Русија извела интензивне нападе на украјинске објекте: Који су циљеви погођени
13:27 26.08.2024
Извештај из Курске области: Уништене четири украјинске бригаде
Руске снаге уништиле су људство и технику четири бригаде Оружаних снага Украјине у рејонима 12 насеља Курске области, саопштило је Министарство одбране Русије.
Како се наводи у саопштењу, у шумама се наставља потрага како би се идентификовале и уништиле непријатељске диверзантске групе које су покушале да продру дубоко у територију области.
Министарство истиче да су снаге групе „Север“, уз подршку авијације и артиљерије, за 24 сата одбиле и спречиле нападе украјинских јуришних група у правцу осам пограничних насеља, као и да је погинуло и рањено до 30 припадника Оружаних снага Украјине. У борбама су уништени тенк, три оклопна возила и један аутомобил украјинских снага.
Руска војска уништила је током претходног дана у пограничним областима Курске области више од 400 украјинских војника, 27 оклопних возила, укључујући тенк, два борбена возила пешадије, три оклопна транспортера и 21 оклопно борбено возило, 5 артиљеријских оруђа, два минобацача, 11 аутомобила и станицу за контрабатеријску борбу америчке производње АН/ТПКу -50, закључује се у саопштењу.
13:08 26.08.2024
Након данашњег напада руске војске огласио се Зеленски
Руске снаге извеле су један од најмоћнијих форсираних напада на Украјину, изјавио је украјински лидер Владимир Зеленски на свом Телеграму.
„То је био један од највећих напада – комбиновани“, рекао је он.
Осим тога, Зеленски је потврдио да су оштећени многи енергетски објекти у земљи.
„Много је штете на енергетици. Где год постоје нестанци струје, у току су радови на поправци“, додао је Зеленски.
12:25 26.08.2024
11:15 26.08.2024
Најновији извештај Министарства одбране Русије:
Руска војска извела је јутрос форсирани напад на објекте енергетске инфраструктуре, која обезбеђује рад војно-индустријског комплекса Украјине, сви назначени циљеви су погођени;
Оперативно-тактичка авијација уништила је два производна погона дронова украјинских оружаних снага и концентрисање људства и технике у 143 округа;
У зони одговорности групе „Исток“ погинуло је и рањено до 135 украјинских војника;
Група „Запад“ је у протекла 24 часа одбила четири контранапада, укључујући и напад „Азова“, противник је изгубио до 480 војника;
Руске снаге уништиле су четири украјинске бригаде на волчанском и липцовском правцу;
Руски ПВО системи су током претходног дана оборили бомбу „хамер“ и 58 беспилотних украјинских летелица;
Група „Дњепар“ уништила је три украјинске бригаде, украјинске снаге изгубиле су до 70 војника;
Група „Југ“ је у претходна 24 часа заузела повољније положаје. Погинуло је и рањено до 570 украјинских војника.
10:54 26.08.2024
Критични инфраструктурни објекти оштећени су у Житомирској области Украјине након експлозија, саопштио је шеф регионалне војне администрације Виталиј Буњечко.
„Због тешке ситуације у енергетском систему, уведена су хаваријска искључења струје“, написао је Буњечко на свом Телеграму.
10:47 26.08.2024
Објекти енергетске инфраструктуре оштећени су у неколико области Украјине, изјавио је украјински премијер Денис Шмигаљ.

„‘Укренерго’ је приморан да примени хитна искључења струје како би стабилизовао систем“, написао је Шмигаљ на свом Телеграму.

Према његовим речима, шефови обласних управа добили су инструкције да у регионима поставе шаторе за снабдевање грађана грејањем и струјом у случају нестанка струје.
Према онлајн мапи украјинског Министарства за дигиталну трансформацију, у целој Украјини упозорење за ваздушни напад на снази је око пет сати.
10:34 26.08.2024
10:04 26.08.2024
Руски војници методично уништавају украјинске јединице у Курској области
Руска војска у Курској области методично уништава јединице Оружаних снага Украјине, изјавио је заменик начелника Главне војно-политичке управе Оружаних снага Русије и командант специјалних снага „Ахмат“ генерал-мајор Апти Алаудинов.
„Целу ноћ су трајале борбе, све је у реду. Одбрамбена линија није претрпела никакве промене. Полако уништавамо непријатеља, јединице методично раде на његовом уништавању“, рекао је он.
Генерал је додао да наставља да расте број заробљених украјинских војника.
„Наше јединице настављају са узимањем заробљеника на овом подручју, неки од њих се добровољно предају. Причају занимљиве ствари. Позивам све који се боре против нас да следе њихов пример и спасу своје животе“, истакао је Алаудинов.
Према његовим речима, заробљенике узимају и припадници специјалних снага „Ахмат“ и других јединица Оружаних снага Русије, који међусобно успешно сарађују.
09:34 26.08.2024
Становник Омска приведен је због прикупљања и предавања података о активностима једног од руских одбрамбених предузећа у региону украјинским специјалним службама, саопштила је Федерална служба безбедности Русије.
„ФСБ је привео становника Омска због сумње да је извршио велеиздају. Утврђено је да је притвореник прикупљао и преносио украјинским специјалним службама информације, фото и видео материјале о производним активностима једног од одбрамбених предузећа у Омској области“, прецизира се у саопштењу.
09:33 26.08.2024
08:50 26.08.2024
У Тернопољској области на западу Украјине одјекнуле су експлозије, јављају украјински медији.
08:47 26.08.2024
Руска војска је извршила велики напад на објекте одбрамбене индустрије у Украјини, изјавио је за Спутњик координатор проруског николајевског отпора Сергеј Лебедев, позивајући се на своје изворе.
На хангар са недавно донетом западном техником у Ивано-Франковску изведен је напад. Према извештајима отпора, у граду су била сакривена два Ф-16.
Лебедев је нагласио да се изводе удари како по војним циљевима, тако и по објектима енергетске инфраструктуре.
Он је навео и да је скоро цео Ивано-Франковск у Украјини остао је без струје, део града је блокирала војска.
Извори отпора јављају да су погођене и цистерне са горивом и да се из њих диже црни дим.
Лебедев је додао и да се снажна експлозија догодила у Николајевској области, где се налази једна од најјснажнијих подстаница у региону.
„Након напада, појавиле су се информације да је у неколико региона нестало струје“, рекао је он.
08:27 26.08.2024
Десетак експлозија одјекнуло је у понедељак ујутру у Кијеву и његовом предграђу, изјавио је за Спутњик координатор проруског покрета отпора у Николајеву Сергеј Лебедев, позивајући се на своје изворе.
Раније је градоначелник Кијева Виталиј Кличко, након серије експлозија, потврдио да је, због проблема на мрежи, у неколико четврти града нестало струје.
07:44 26.08.2024
Украјински медији јављају да одјекују експлозије у околини Кијева, као и у Дњепропетровску, Одеси, Хмељницком, Харкову, Кривом Рогу, Кропивницком у Сумској и Виницкој области.
07:34 26.08.2024
Јутрос је на целој територији Украјине објављена узбуна за ваздушну опасност.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала