- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарски угао: Саботажа на „Северном току“ – трагедија за Европу

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2024
Пратите нас
Диверзија на гасоводима „Северни ток“ уништила је једну од артерија европске привреде и то је велика трагедија за континент, рекао је бивши министар економског развоја Бугарске Румен Гечев за телевизију „Бугарска 24“.
„За Европу је трагичан резултат те саботаже. Када је гас текао тим цевима, хиљаду кубних метара коштало је двеста и нешто долара. Јефтини природни ресурси из Русије – гас и нафта, један су од фактора који су обезбеђивали снажну економију и социјално оријентисану Европу. То се посебно односи на северну Европу. А након експлозија на гасоводима тај гас је требало заменити. Не постоје цеви које би испоручивале гас у том облику. Сходно томе, компензује се течним природним гасом. Одакле га узимају? Са Блиског истока или из САД“, навео је Гечев.
Он сматра да терористички напад на гасоводе није могао проћи без учешћа САД и њихових партнера.
„То је могла да буде и Велика Британија. Такође, то не би могло да се догоди без учешћа земаља попут Шведске и Данске, пошто су цеви пролазиле кроз економску зону те две државе“, рекао је Гечев.
Подсетимо, раније је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила да темом истраге о диверзијама на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“ Запад скида са себе одговорност.
Немачка застава на згради Бундестага - Sputnik Србија, 1920, 26.08.2024
СВЕТ
Берлин: Подривање гасовода „Северни ток“ ─ злочин
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала