- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Односи с Француском на најнижем нивоу; Москва чека одговор Париза на ноту о Дурову

© Sputnik / Vladimir Vyatkin / Уђи у базу фотографијаРуско министарство спољних послова
Руско министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2024
Пратите нас
Русија очекује од Француске одговор на ноту поводом привођења оснивача Телеграма Павела Дурова, она се сада разматра, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, уз оцену да руско-француски односи никад нису били на нижем нивоу.
„Наша нота се разматра, очекујемо одговор“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре после састанка с министром спољних послова Јемена.
Руски министар је рекао да су односи две земље на најнижем могућем нивоу између осталог и због става званичног Париза о слободи говора и новинарској професији уопште.
Према његовим речима, француске власти су привођењем Дурова показале да је Телеграм поуздан месинџер са аспекта заштите информација.
„Што се тиче коришћења те платформе, она је погодна, истински заштићена. Ако је било неких сумњи по том питању, сада када су Дурова по нечијем савету привели и прете му стравичном казном, рачунајући да ће так добити приступ кључу за дешифровање, поступцима Француза је доказано да је Телеграм поуздана и популарна мрежа“, рекао је Лавров.

Хапшење Дурова

Подсетимо, француски медији су у суботу увече јавили да је оснивач Телеграма Павле Дуров приведен на аеродрому „Бурже“. Дуров је приведен када је излазио из приватног авиона, који је наводно стигао из Азербејџана.
Тужилаштво у Паризу је објавило списак од 12 кривичних дела која му се стављају на терет.
Међу њима су саучесништво у набавци, транспорту, поседовању, понуди или продаји дрога, као и саучесништво у превари коју је извела организована банда, преносе француски медији.
Француско правосуђе се интересује за друштвену мрежу Телеграм због недостатка модерације и акција за сузбијање трговине дрогом на тој платформи, али и због спречавања ширења садржаја педофилског карактера.
Правосудне власти такође истражују у оквиру овог правног поступка оптужбе за "одбијања на захтев надлежних власти комуникације информација или докумената неопходних за реализацију и коришћење пресретања дозвољених законом".
Француски председник Емануел Макрон негирао је да је притвор оснивача друштвене мреже Телеграм Павла Дурова политичка одлука.
„Овде читам лажне информације о Француској након хапшења Павла Дурова. Француска је највише посвећена слободи изражавања и комуникације, иновацијама и предузетништву. Тако ће и остати. Под владавином права, на друштвеним медијима, као и у стварном животу, слободе се остварују у оквирима утврђеним законом ради заштите грађана и поштовања њихових основних права", рекао је Макрон.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала