- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Трн у оку Западу: БРИКС постао један од главних фактора међународне политике

© Sputnik / Григорий Сысоев / Уђи у базу фотографијаБРИКС
БРИКС - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2024
Пратите нас
БРИКС је постао један од главних фактора међународне политике, а то се не свиђа колективном Западу који жели да сачува лидерство, изјавио је потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов.

„Организација је сада, без сумње, један од главних, а можда и најважнији фактор у међународној политици, ма колико се то не свиђало онима који би желели да сачувају искључиво лидерство у савременим светским процесима. Имам у виду такозвани колективни Запад“, рекао је сенатор на отварању муниципиалног форума земаља БРИКС-а.

Како је додао, светска већина својим учешћем у раду БРИКС и својим интересовањем за организацију потврђује да човечанство више није заинтересовано за униполарни свет, те да будућност света почива на принципима мултиполарности.
Косачов је подсетио да су главни принципи БРИКС међусобно поштовање, разумевање, једнакост, солидарност, отвореност, инклузивност и консензус.
„Сви ови принципи потпуно су блиски сваком становнику градова, региона, држава који су део организације БРИКС или показују интересовање за њу“, закључио је сенатор.
БРИКС су основали Бразил, Русија, Индија и Кина 2006. године, а Јужноафричка Република им се придружила 2011. године. Првог јануара 2024. године Египат, Иран, Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија и Етиопија постали су пуноправни чланови организације. Ове године групом председава Русија. Главни догађај биће самит БРИКС-а од 22. до 24. октобра у Казању.
Застава ЕУ - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
РУСИЈА
Руски сенатор: Америка врши притисак – ЕУ би могла да се претвори у други НАТО
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала