- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Артиљеријско оруђе 2С9 нона С у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Експлозије у Харковској области; Руска војска напредује у правцу Угљедара

Пратите нас
Специјална војна операција у Украјини, дан 916. Руска војска извела је у понедељак велики форсирани напад на критичне енергетске објекте. Уништене су подстанице, гасне компресорске станице и складишта авионског оружја, након чега су почели прекиди у снабдевању електричном енергијом, а прекинут је и железнички саобраћај до линије фронта.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:26 27.08.2024
Руске трупе су успешно напредовале у близини Карловског резервоара и на угљедарском правцу, рекао је Првом каналу саветник шефа ДНР Игор Кимаковски.
„После ослобођења Калинова имамо успехе у близини Карловског резервоара, иде офанзива на Мемрике. Ако све прође како треба, онда у подручју самог резервоара украјинске оружане формације могу бити окружене“, рекао је он.
Осим тога, руска војска води успешне борбе код Константиновке у правцу Угледара: заузели су неколико упоришта тамо, као и код самог Угледара, истакао је Кимаковски.
21:23 27.08.2024
Експлозије су одјекнуле у Харковској области, јављају украјински медији.
17:23 27.08.2024
Експлозије су одјекнуле у Херсону, који се налази под контролом Украјине, јављају украјински медији.
16:16 27.08.2024
Руски министар одбране Андреј Белоусов председавао је састанком Координационог савета за војну безбедност пограничних територија Белгородске, Брјанске и Курске области, саопштило је министарство одбране Русије.

„Начелник војног ресора наложио је да се посебна пажња посвети обезбеђивању средстава заштите, оклопних возила, комуникационих система, ватреног оружја и муниције“, наводи се у саопштењу.

„Молим Генералштаб и Центар за управљање националном одбраном да стриктно прате да ли се реализују све одлуке које доносимо“, рекао је руски министар одбране.
„Начелник руског војног ресора је напоменуо да Координациони савет свакодневно ради у режиму онлајн. Национални центар за управљање одбраном је место прикупљања свих информација о пријавама које добијају од губернатора и команданата група и прати напредак у спровођењу донетих одлука“, додаје се саопштењу.
Белоусов је истакао учесницима састанка да све донете одлуке „морају бити реализоване“.
14:35 27.08.2024
Руски премијер Михаил Мишустин саопштио је да постоје планови за повећање производње дронова у Русији.
Током стратешког заседања о националним пројектима за период 2025-2030. године, шеф руске владе је рекао да је важно да Русија настави активно да ствара сопствену технолошку и производну базу.
„Производњу дронова треба повећати више од пет пута“, нагласио је Мишустин.
14:33 27.08.2024
Украјина је извела прва тестирања сопствене балистичке ракете, рекао је шеф кијевског режима Владимир Зеленски.
„Било је позитивних тестова прве украјинске балистичке ракете“, рекао је он на конференцији за новинаре.
„Не могу да саопштим више детаља о овој ракети", додао је он.
Балистичке ракете могу имати домет од више стотина до више хиљада километара.
14:28 27.08.2024
Шеф ИАЕА Рафаел Гроси рекао је после обиласка Курске нуклеарке да је да у Курској области постоји опасност од нуклеарног инцидента.
Како је рекао, са колегама из Русије ће размотрити како да се спречи нуклеарни инцидент у то области.
„Први утисак је да Курска нуклеарка ради скоро нормално“, навео је он.
Гроси је додао да су му показали последице војних активности у близини нуклеарке.
14:05 27.08.2024
Главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски изјавио је да је Кијев нападом на Курску област желео да одврати значајне снаге руске војске са красноармејског (покровског) правца, али покушај није успео.
Међутим, он је признао да је Москва схватила ове планове и стога „наставља да фокусира своје основне напоре на покровском правцу“.
Према његовим речима, ситуација на красноармејском правцу остаје „прилично тешка“ за Оружане снаге Украјине, а команда покушава да учини „све што је могуће да стабилизује ситуацију“.
13:40 27.08.2024
Оружане снаге Русије од почетка борби у пограничним подручјима Курске области ликвидирале су више од 6.600 војника, а такође уништиле 73 тенка, 34 борбена возила пешадије, 62 оклопна транспортера и 432 борбена оклопна возила, као и 4 „хајмарса“, саопштило је Министарство одбране Русије.
Осим тога, уништен је један вишецевни бацач ракета, пет лансера ПВО система, девет станица за електронско ратовање, два контрабатеријска радара, ПВО радар.
Такође се истиче да су Оружане снаге Русије одбиле 11 напада јуришних група украјинске војске у Курској области.
Оперативно-тактичка авијација извела је нападе на резервни састав украјинске војске на подручју 12 насеља у Сумској области.
Током претходног дана Оружане снаге Украјине изгубиле су у пограничним борбама у Курској области готово 400 бораца, 30 јединица оклопне технике, укључујући борбено возило пешадије, оклопни транспортер, 28 борбених оклопних возила, као и три артиљеријска оруђа, наглашава се у саопштењу.
Министарство истиче да Оружане снаге Русије спроводе извиђачко-истражне радње како би уништиле диверзантске групе украјинске војске, које су покушале да продру у дубину руске територије.
У саопштењу се истиче да се операција уништавања украјинских формација наставља.
12:25 27.08.2024
Председник Финске Александар Стуб рекао је да Кијев може да користи оружје добијено од Запада за нападе на територији Русије у, наводно, одбрамбене сврхе.
На питање новинара о томе да ли Кијев може да користи западно оружје за ударе на руској територији он је одговорио:
„Отворено да кажем, да, може.“
Према његовим речима, Финска није уводила ограничења када је реч о томе како ће Украјина користити испоручено оружје, ако се оно користи за одбрамбене сврхе и ако је то у складу с међународним правом.
11:20 27.08.2024
Најважније из новог брифинга Министарства одбране Русије:
Руске снаге ослободиле су насеље Орловка у ДНР;
Оперативно-тактичком авијацијом Оружаних снага Русије уништени су људство и техника украјинске војске у 142 округа;
Оружане снаге Русије извеле су групни напад високопрецизним оружјем, укључујући ракетама „кинжал“ и дроновима на аеродроме у Украјини, циљеви су уништени;
Група снага „Запад“ уништила је формације пет противничких бригада, укључујући „Азова“ (проглашен терористичком организацијом и забрањен у Русији), украјинска војска изгубила је готово 490 припадника;
Руске снаге уништиле су три украјинске бригаде на липцовском и сумском правцу;
Украјинске снаге су током претходног дана изгубиле готово 115 припадника услед дејстава руске групе „Север“;
Јединице Јужне групе снага заузеле су повољније положаје;
Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 780 припадника, тенк „леопард“;
ПВО средства оборила су 4 тактичке ракете „точка у“, 3 авионске бомбе „хамер“, 31 дрон;
Јединице групе снага „Исток“, побољшале су положај дуж линије фронта;
Оружане снаге Украјине изгубиле су готово 145 војника;
Оружане снаге Украјине изгубиле су у зони групе „Центар“ током претходног дана готово 530 војника, тенк и четири оклопна возила.
10:49 27.08.2024
У Хмељницкој области погођен аеродром и складишта НАТО муниције
На подручје војног аеродрома и складишта муниције у граду Староконстантинов у Хмељницкој области Украјине извршен је напад, изјавио је за Спутњик координатор проруског илегалног отпора у Николајеву Сергеј Лебедев.
Према његовим речима, на територији аеродрома налази се више од тридесет склоништа, где украјински војници паркирају авионе и складиште муницију, укључујући НАТО ракете ваздух-земља великог домета које се користе за нападе у правцу Крима.
Лебедев је истакао да је у нападу на Староконстантинов уништен објекат у коме су се налазили украјински пилоти које су обучавали страни инструктори.
Како је навео, у једном од напада погођен је објекат који су често посећивали официри, укључујући и стране.
Он је додао да је евакуација са места напада вршена хеликоптерима, што може указивати на велики број жртава.
10:38 27.08.2024
Руски војник - Sputnik Србија, 1920, 27.08.2024
Специјална операција у Украјини
Руска војска: Није искључено да ће Кијев покушати да изведе атентате на званичнике Донбаса
10:25 27.08.2024
Украјинске снаге покушавају да се пробију преко границе у Белгородску област, ситуација је сложена али под контролом, рекао је губернатор те области Вјачеслав Гладков.
09:53 27.08.2024
Украјинске снаге испалиле су у последња 24 часа 23 дрона и више од 70 граната и ракета на 27 насеља Белгородске области, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков на свом Телеграму.
09:50 27.08.2024
Украјина ће доставити администрацији америчког председника Џозефа Бајдена списак циљева на територији Русије које жели да гађа америчким наоружањем великог одмета, пишу западни медији.
Како се наводи, списак ће ове недеље у Вашингтон донети украјински министар одбране Рустем Умеров и Андреј Јермак, шеф кабинета Владимира Зеленског.
09:36 27.08.2024
Шеф ИАЕА Рафаел Гроси почео је обилазак Курске нуклеарке.
Гроси је захвалио руском председнику Владимиру Путину што му је упутио позив да дође у нуклеарну електрану.
„Пре свега, замолио бих вас да пренесете захвалност председнику Руске Федерације на позиву у Курску нуклеарну електрану у оваквим ванредним условима“, рекао је он обраћајући се заменику генералног директора за међународне активности корпорације „Росатом“ Николају Спаском.
09:15 27.08.2024
Пољске власти не могу да наведу прецизан број својих држављана који се као плаћеници боре на страни Украјине, рекао је за Спутњик представник пољског Министарства спољних послова који је желео да буде анониман.
Он је додао да пољско законодавство допушта такав ангажман уколико су испоштоване процедуре.
09:09 27.08.2024
Пољска је други дан заредом подигла своју и авијацију савезника из НАТО-а због наводних дејстава Русије у Украјини, саопштила је оперативна команда снага земље.
Како се наводи у саопштењу, пољска војска константно прати ситуацију у Украјини и налази се у сталној приправности за „обезбеђивање пољског ваздушног простора“.
09:01 27.08.2024
Руске снаге су системом „искандер“ уништиле вишецевни бацач ракета „хајмарс“ украјинске војске код места Степановка у Сумској области, саопштило је руско Министарство одбране.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала