- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

„Бити или не бити“ дан за српски фудбал

© Sputnik / Лола ЂорђевићФудбалске лопте
Фудбалске лопте - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
Пратите нас
Фудбалери Црвене звезде од 21 час против Бодоа играју реванш меч у плеј-офу за Лигу шампиона на стадиону „Рајко Митић“, док ће фудбалери Партизана од 18 часова на гостовању против Гента покушати да се домогну Лиге конференција.
За српски фудбал освануо је „бити или не бити дан“ јер ће Црвена звезда и Партизан одиграти одлучујуће утакмице за Лигу шампиона односно Лигу конференција. Док се једни боре за место у елити, други ће се борити за опстанак у Европи.

Црвена звезда – Бодо: Прилика да се српски фудбал оправда

Црвено-бели су у првом мечу поражени резултатом 2:1 и зато је пред њима тежак, али не и нерешив задатак. Фудбалери Звезде у првом мечу били су далеко од свог максимума, нарочито у офанзиви где се на крају најбоље снашао млади Огњен Мимовић који је постигао једини погодак за београдски тим.
Управо због тога требало би да добије шансу да се нађе у првих 11 где би потенцијално још могли да се нађу Ђига, Спајић, Сеол, Елшник, Хванг, Пума, Иванић, Олајинка, Ендиаје, а на гол би могао да се врати Омри Глазер.
Нема сумње да ће од велике помоћи црвено-белима бити и публика јер се очекује око 45.000 навијача.
Меч у Београду разликоваће се и због траве јер се у Норвешкој играло на вештачкој на шта фудбалери Звезде нису навикли па би то сада могао да буде важан фактор.
Пред најважнију утакмицу у сезони говорио је и Владан Милојевић, тренер црвено-белих.
„Очекује нас друго полувреме утакмице у плеј-офу на нашем стадиону. Добро вам је познат резултат у првој утакмици. Сигурно утакмица са великим значајем, поготово јер је улог улазак у Лигу шампиона“, рекао је Милојевић.
Истакао је тренер Звезде да његову екипу чека још једна тешка утакмица.
„У првој утакмици је Боде био да кажем бољи и победио је, као што сам рекао после те утакмице завршено је само прво полувреме. Мислим да смо се за ово време опоравили и мало дошли до појединих играча који су се подигли физички и имамо 90 минута. Играмо против добре екипе, али овде нема лоших, могу рећи о њима све у суперлативу. Имају свој систем рада и игре и не очекује нас ништа мање тешка утакмица“, истакао је тренер црвено-белих.
Велики мотив за фудбалере Црвене звезде биће навијачи.
„Ми морамо да дамо све од себе, играмо пред нашим навијачима, биће скоро пун стадион, на нама је да пробамо да одрадимо оно што смо радили и да урадимо све како бисмо дошли до резултата. Рекао сам и сада и заувек, ја сам увек најодговорнији. Не треба то да ми постављате као питање. Играмо против екипе која има тренера од 2017. и играју константно сваке године, имају систем, не мењају играче. Један систем који је дошао до тога да приказује то што приказује. Ми још нисмо на максимуму, надам се да ћемо у свим аспектима бити бољи, наш концепт је другачији, доста нових играча који су дошли“, рекао је Милојевић.
Црвено-бели ће се држати свог плана и покушаће да искористе мане противника.
„Оно што очекујем је да знам да они играју другачије, свака екипа има своје врлине и мане. Треба да искористимо мане и зауставимо врлине, не знам шта ће колега да спреми за утакмицу. Ми смо радили и имамо јасан план и пробаћемо да га спроведемо у дело“, закључио је Владан Милојевић.

Партизан – Гент: Последња шанса за искупљење

Са друге стране, фудбалери Партизана са далеко мање ентузијазма улазе у борбу за Лигу конференција. Црно бели су европски пут почели од квалификација за Лигу шампиона, преко Лиге Европе да би на крају и такмичење које је треће по рангу висило о концу.
Партизан би могао да буде једини клуб који је испао из сва три такмичења и зато ће морати да одиграју боље него икад јер су у првом мечу од Гента претрпели пораз од 1:0.
Испали су најпре црно-бели од Динама из Кијева, затим је из борбе за Лигу Европе избацио Лугано, а сада их чека можда и најтежи ривал.
За тај меч Александар Станојевић вероватно ће рачунати на: Александра Јовановића, Де Медину, Марковића, Мујакића, Јурчевића, Аријагу, Ковача и четири играча од којих се много очекивало и од којих се и сада очекује односно Северину, Захида, Калулуа и Салдању.
Истина је да је Партизан у првој утакмици против Гента одиграо боље него у претходним европским мечевима, имали су више конкретнијих прилика, међутим ниједан шут није завршио у мрежи и за то је стигла казна.
Тренер Станојевић од поновног доласка у Партизан често је кривицу сваљивао само на играче, али сада од њих очигледно много очекује.
„Имамо лош резултат из прве утакмице, али имамо право да се надамо. Видели смо и показали да може да остваримо повољан резултат. Имали смо доста добрих ситуација које нисмо користили. Игра се још једна утакмица, немамо шта да изгубимо, морамо да урадимо све да покушамо да прођемо даље. Верујемо да можемо. Видећемо да ли и можемо“, рекао је Станојевић.
Када је реч о очекивањима тренер црно-белих верује да његов тим чека потпуно другачији меч.
„Очекујем различиту утакмицу, очекујем притисак са њихове стране, више бочних лопти, публика им доноси нешто... Али и нама доноси нешто, боље је пред публиком него у сабласној атмосфери. Биће захтевно, прилично. После анализа сам задовољан како смо играли, били смо опасни, директни, конкретни... Видимо шансу у стрпљењу, морамо да играмо, да одговоримо на њихов притисак. И да будемо опасни, па ћемо видети да ли ћемо искористити шансе“, рекао је Александар Станојевић.
Данил Медведев - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
СПОРТ
Руски ас победио – па причао о најбољем икада: Новак ме је очарао – иако сам већ био очаран
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала