- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Геније из сенке: Француска креће у нови лов – да ли је кључ за Телеграм у Петербургу?

© AP Photo / Virginia MayoШпијун, шпијунажа
Шпијун, шпијунажа - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
Пратите нас
Медији су објавили да је Француска расписала потерницу за братом Павла Дурова, Николајем, кога називају „мозгом Телеграма“ јер је направио посебан систем за шифровање информација за месинџер. Где се налази „геније из сенке“ и шта је о њему познато?
Николај Дуров рођен је 1980. године и старији је од Павла четири године. Како медији наводе, завршио је Универзитет у Санкт Петербургу, а затим је наставио школовање на Универзитету у Бону у Немачкој. Павле га је увек називао генијем и дивио се његовом познавању математике, пише лист „Аргументи и факти“. Са 10 година је решавао кубне једначине и освојио је неколико златних медаља на Међународној математичкој олимпијади између 1996. и 1998. године.
Николај и Павле заједно су лансирали друштвену мрежу „Вконтакте“ 2006. године. Николај је у почетку радио као системски администратор, а затим се укључио у развој система за складиштење података. Николај је обављао дужност техничког директора и програмера у „Вконтакте“, али се повукао са функције када је Павле продао компанију.
Браћа су заједно осмислила Телеграм. Протокол за шифровање, који је направио Николај, постао је основа месинџера. Павле се, са друге стране, бавио корисничким интерфејсом, надзирао је како апликација функционише и промовисао је месинџер.
„Мој брат има докторат из математике, веома је паметан. Поред тога, он је стручњак за криптографију“, рекао је Павле у интервјуу новинару Такеру Карлсону.
Како медији наводе, Николај живи у Санкт Петербургу, он се потпуно искључио из бизниса млађег брата и одлучио је да посвети живот науци. Према последњим информацијама, Николај, иначе доктор физичко-математичких наука, ради на Математичком институту „Стеклов“ Руске академије наука у Санкт Петербургу.
Дуров старији никада није био јавна личност, нема друштвене мреже, а о његом приватном животу такође ништа није познато. Није се оглашавао након хапшења Павла у Паризу.

„Заборављамо име некада другог најважнијег човека у 'Вконтакте'. То је, наравно, Николај Дуров, који је и направио алгоритам за Телеграм“, рекао је за Спутњик блогер Стас Васиљев.

Како је истакао, у целој причи са Телеграмом Павле је изузетан стручњак за маркетинг и медије, док је Николај – генијални програмер.
„Николај Дуров је након креирања невероватног алгоритма за шифровање Телеграма остао да живи у Русији и сада се бави истраживањем у области коју не могу ни да изговорим, јер је то нека изузетна сфера физике и математике. Он живи у Русији, ништа га не интересује, никаква популарност у медијима“, рекао је Васиљев.
Медији су раније јавили да су налози за хапшење Павла и Николаја издати 25. марта због оптужби за саучесништво у чувању, дистрибуцији или омогућавању приступа порнографским сликама малолетника као дела организоване групе.
Полиција у Паризу, Служба безбедности  - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
СВЕТ
Медији: Француска издала потерницу за братом Павла Дурова
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала