- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Хтео да орасположи народ: Шта се крије иза изјаве Зеленског о тестирању прве балистичке ракете

© AP Photo / Mindaugas KulbisВладимир Зеленский выступает на пресс-конференции во Дворце Великих князей Литовских в рамках саммита и бизнес-форума "Инициативы трех морей" в Вильнюсе
Владимир Зеленский выступает на пресс-конференции во Дворце Великих князей Литовских в рамках саммита и бизнес-форума Инициативы трех морей в Вильнюсе - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
Пратите нас
Шеф кијевског режима Владимир Зеленски саопштио је да је Украјина успешно тестирала прву украјинску балистичку ракету, без навођења детаља. Како наводи познати телеграм канал који се бави војном аналитиком "Рибар", није сасвим јасно на шта је Зеленски мислио, јер је познато да се украјинске балистичке ракете одавно користе на линији раздвајања.
Како се истиче, оперативно-тактички системи Гром-2 су редовно коришћени 2022. године за нападе на Крим. Истина, били су крајње непрецизни - руски ПВО су их без проблема обарали, након чега је Гром-2 нестао са радара.
Ипак, балистички пројектили су постојали, тако да речи Зеленског звуче чудно. Или можда говори о конвертованим противваздушним ракетама С-200? Оне такође лете балистичком путањом, а уз натезање се могу сврстати у овај тип.
Не смемо заборавити ни Точке-У, чије су совјетске резерве понестале до почетка 2023. године, али је украјински војноиндустријски комплекс уз помоћ Запада, успео да делимично преправи комплексе и успостави производњу ракета, након чега су "Точке поново почеле да се примећују на фронту".
"Међутим, највероватније је нешто друго: украјински лидер је једноставно одлучио да орасположи становништво одавно познатом чињеницом и одврати пажњу од неуспеха на доњецком правцу. И Гром-2, и С-200, и Точке сада се или уопште не користе или изузетно ограничено, а објављивање оваквих информација ни на који начин неће утицати на ток сукоба", закључио је "Рибар".
Руски борци у зони СВО - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
Специјална операција у Украјини
УЖИВО „Корнет” прецизан на преко осам километара; Ухапшена диверзантска група у Курској области
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала