- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Један човек је дошао и сада је свима јасно – на 40 километара смо од нуклеарне катастрофе

© Пресс-служба ГК "Росатом" / Уђи у базу фотографијаДиректор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси у посети курској нуклерки
Директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаел Гроси у посети курској нуклерки - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
Пратите нас
Нуклеарна катастрофа у Европи ником није потребна, осим Владимиру Зеленском. Њему је небитно шта ће остати од Украјине и Европе. Претварање локалног сукоба у трећи светски рат је оно што је њему потребно, сматра руски експерт Антон Хашченко.
Тако је он прокоментарисао упозорење директора Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) Рафаела Гросија да у региону Курск постоји озбиљан ризик од нуклеарног инцидента.
„Шта је за нас важно? Важно је то што је он видео и потврдио да су се ти напади десили... Он је прецизирао да је напада било, да је то опасно, јер се у близини воде борбена дејства. И ту се ради на два правца: један преко спонзора Украјине где се каже ‘идемо опрезно, то је опасно’ - и то се ради ван очију јавности. Друго, сада ће им бити теже да организују провокације, зато што је већ дошао човек од угледа и изнео своје оцене. Јасно је да ако нешто тог типа приреде, биће им теже да се извуку... И у том смислу, мислим да је за нас ово тако мала, тактичка, али прилично озбиљна дипломатска победа“, оцењује Хашченко.
Гроси је обишао руску нуклеарну електрану Курск, која је више пута била мета украјинских снага, на шта је Москва указивала. Нуклеарка је удаљена само 40 километара од места где се воде борбе руских и украјинских снага, које су почеле 6. aвгуста украјинским упадом у руску Курску област.
Гроси је руске тврдње потврдио у знатној мери, указујући на трагове напада дроновима у подручју електране.
„Ова посета одговара овлашћењима и улогама које би шеф једне тако угледне организације као што је ИАЕА требало да има. Са формалне тачке гледишта, он није могао а да не дође у ову посету, с обзиром на то да је угрожена једна од највећих нуклеарки у Европи, што може довести чак и до глобалне катастрофе. Дакле, морао је то учинити и обећао је да ће то учинити… Он свакако мора да оправда своју плату и то је формалност која је била неопходна, али из његових изјава још не видимо да је он дао извештај о озбиљности проблема, јер и даље избегава да говори о томе ко је одговоран за претњу везану за Курску нуклеарку. Он је рекао да постоји озбиљна претња од нуклеарног инцидента због напада дроновима, али из неког разлога није прецизирао ко је извршио напад дроновима“, каже руски експерт Антон Гришанов.
Руски експерти истичу да је јасно ко усмерава дронове на критичну инфраструктуру, док је Кремљ прецизирао да је кривица украјинске стране за ескалацију нуклеарне опасности у Курској нуклеарној електрани више него очигледна, а да је Запад “до гуше” и директно умешан у украјински сукоб.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков је додао да се ИАЕА из очигледних разлога позива на недостатак овлашћења да прогласи одговорне за нападе на нуклеарну електрану.
Стручњаци напомињу да је Гросијева посета нуклеарној електрани важан корак, али сумњају да ће то зауставити нападе украјинске војске.

Може ли Гроси да утиче на Кијев

Шеф Росатома Алексеј Лихачов је рекао да је са Гросијем постигнут договор о „хитном одговору ИАЕА на било какву појаву агресије“ против Запорошке и Курске нуклеарке. На питање шта то сушински значи и какве мере може преузети ИАЕА да би се зауставили ти напади, Гришанов каже:
„Он може дати препоруке вишим инстанцама, може покренути расправу у оквиру Уједињених нација, али он то неће учинити, јер је под притиском Сједињених Америчких Држава и, у неком смислу, политички остаје фигура која је зависна од Запада. Ипак, важно је да наставимо да сарађујемо са њим како би он могао да изнесе став међународној заједници да постоје реалне претње по Курску и Запорошку нуклеарку. Међутим, не треба гајити илузије, посебно због тога што видимо да он избегаваја дискусију о акутним темама, о прљавој бомби...“.
Постоје сазнања да украјинска војска припрема напад прљавом нуклеарном бомбом, а у плану је да се напади изведу на местима где се чува истрошено гориво за нуклеарне електране.
Ту информацију је потврдио и неименовани представник руског војног ресора који је рекао да су заробљени украјински војници признали да се припрема напад на Курску и Запорошку нуклеарну електрану.
Такође су потврдили да је мета да се дигну у ваздух складишта за истрошено нуклеарно гориво и да су већ допремљене бојеве главе са радиоактивним супстанцама.

Украјински напади на нуклеарке

Украјинске снаге већ дуже време изводе нападе на нуклеарне објекте. Мета њихових напада до сада је претежно била Запорошка нуклеарка, иначе највећи нуклеарни објекат у Европи. Ипак, однедавно, мета је постала и Курска нуклеарна електрана.
Један од командата „Ахмата“, чије се јединице боре у Курској области након упада Украјине у ову област, рекао је да је Кијев планирао да заузме нуклеарку. То је, према његовим речима, био један од циљева напада на ову област, након чега су Украјинци планирали да преговарају са Русима, надајући се да ће бити у бољој позицији.
Истовремено, Русија редовно снабдева ИАЕА свим неопходним документима о стању нуклеарних објеката у Русији у циљу спречавања већег инцидента који би могао довести до терористичке активности Кијева.
Гроси је најавио да ће следеће недеље отпутовати у Кијев, где ће се састати са Владимиром Зеленским, са којим ће разговарати о ситуацији.
Бивши депутат Врховне раде Украјине Спиридон Килинкаров оцењује да питање нуклеарне безбедности у зони специјалне војне операције не треба да се решава у Кијеву, јер сматра да су мале шансе да ће предстојећи сусрет Гросија са Зеленским донети било какве резултате, истовремено истичући да су инвазију на Курску област планирале западне земље.
Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
РУСИЈА
Захарова о посети ИАЕА Курској нуклеарки: Потребан објективнији став ради спречавања катастрофе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала