- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Јединствено откриће у Бугарској: Очувани трачки храм пронађен у џиновској хумци /фото/

CC0 / Слика генерисана вештачком интелигенцијом / Археолошко налазиште
Археолошко налазиште - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
Пратите нас
Археолози су на ободима Пловдива открили комплетно очуван трачки храм за који се верује да је саграђен у 3. веку пре нове ере.
На богомољу су наишли током друге године ископавања џиновске хумке у јужној индустријској зони.
Техника изградње храма је карактеристична за Трачане – суво зидање са малтером од глине и песка у прецизно дефинисаним размерама.
Градоначелник Пловдива Константин Димитров и заменик градоначелника задужен за археологију и културу Пламен Панов посетили су џиновску хумку, а директор Археолошког музеја проф. др Костадин Кисјов, чији тим је радио на налазишту, причао им је о открићу и финалној фази истраживања, преноси портал Софија глоуб.
"Практично истраживања спроводимо већ три године. Први пут смо у Бугарској нашли хумку на чијем врху се налазила средњовековна црква из 12. или 13. века. Око ње се налази некропола.
Међутим, гробље није подигнуто због цркве, већ због трачког храма у основи. Саграђена је на овом месту вероватно због близине паганског храма из претходног периода.
"Ово је било свето место за становнике Филипопоља", рекао је Кисјов.
Додао је да је структура јединствена јер су ранији храмови грађени помоћу хеленистичке технологије. У малој просторији откривене су кости седам врста домаћих животиња, као и остаци глинених посуда. То све значи да је просторија коришћена на жртвовање.
Панов је додао да би ово налазиште могло бити претворено у археолошки парк.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала