- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Отворено ново такмичење – Србија има 23 представника

© Sputnik / Лола ЂорђевићПараолимпијац Жељко Димитријевић
Параолимпијац Жељко Димитријевић   - Sputnik Србија, 1920, 28.08.2024
Пратите нас
Параолимпијске игре у Паризу свечано су отворене програмом и парадом учесница од Шанзелизеа до Трга Конкорд.
Уметнички директор Томас Жоли, који је такође водио церемонију отварања Олимпијских игара, рекао је да је догађај "приказао параолимпијске спортисте и вредности које они оличавају".
Организатори су саопштили да је за Параолимпијске игре у Паризу продато више од два милиона улазница. Такмичења почињу у четвртак уручењем првих медаља у теквондоу, стоном тенису и бициклизму. Спортисти су груписани према степену инвалидитета како би се обезбедио што је могуће равноправнији третман. Само два спорта на програму, голбол и боћање, немају олимпијски еквивалент.
Председник Међународног параолимпијског комитета Ендрју Парсонс рекао је да ће велика гужва која се очекује у Паризу много значити спортистима, од којих су се многи на Параолимпијским играма у Токију пре три године такмичили пред празним трибинама због пандемије.
"Пошто је наша амбиција да будемо запажени и схваћени као најтрансформативнији спортски догађај на планети, важно је имати ову атмосферу", рекао је Парсонс за Асошијетед прес уочи церемоније отварања.
На Параолимпијским играма ће учествовати више од четири хиљаде такмичара у 22 спорта. Србију ће представљати 23 такмичара.
Параатлетика: Сашка Соколов, 100м и 200м; Филип Граовац, чуњ; Александар Радишић, чуњ; Стефан Димитријевић, кугла; Немања Матијашевић, скок у даљ; Жељко Димитријевић, чуњ; Небојша Ђурић, кугла. Парастрељаштво: Ласло Шурањи, Дејан Јокић, Драган Ристић, Живко Папаз, Здравко Савановић, Јелена Пантовић. Парапауерлифтинг: Петар Миленковић. Парастони тенис: Борислава Перић-Ранковић, Нада Матић, Митар Паликућа. Паратеквондо: Марија Мичев, Јелена Рашић, Никола Спајић. Парапливање: Катарина Драганов Чордаш. Паракајак: Страхиња Буквић. Паратриатлон: Лазар Филиповић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала