Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Макрон у Београду - потписан уговор о набавци 12 „рафала“

© Sputnik / Лола ЂорђевићУговор о набавци авиона "Рафал" између Србије и Француске
Уговор о набавци авиона Рафал између Србије и Француске    - Sputnik Србија, 1920, 29.08.2024
Пратите нас
Председници Француске и Србије Емануел Макрон и Александар Вучић поручили су вечерас у Београду да верују у српско француско пријатељство и да желе да испишу нове странице у односима две земље, што потврђује и размена билатералних докумената о сарадњи међу којима је и уговор о набавци нових борбених авиона "Рафал" у вредности од 2,7 милијарди евра.
У присуству двојице председника размењено је 12 потписаних документа о сарадњи две земље у више области, а уговор о набавци авиона "рафала“ потписали су министар одбране Србије Братислав Гашић и Ерик Трапије, извршни директор компаније "Дасо“. Они су на свечаној церемонији разменили билатерална документа, након чега је уследио дуг аплауз.
Вучић је у обраћању медијима након размене споразума рекао да је уговор потписан са комплетном помоћно-логистичким пакетом у вредности 2,7 милијарди евра.

"12 потпуно нових авиона биће у власништву Републике Србије. То је за нас огромна вест. То ће допринети значајном повећању оперативних способности наше армије, потпуно другачији приступ. И ми смо срећни што постајемо део Рафал клуба и хвала председнику Француске (Емануелу Макрону) што је донео такву одлуку, што нам је омогућио да купимо нове Рафале", рекао је Вучић.

Оценио је да преговори нису били лаки и навео да је срећан што је уговор вечерас потписан, као и да верује у добру сарадњу војски Србије и Француске у будућности.
"Ово је нешто што је на комерцијалном нивоу добро урађено и желим да вам кажем да ћемо у 2024. и 2025. ми уплатити, унапред кажем, по 15 одсто из буџета. Дакле нашег новца, по 421 милион евра. При томе нећемо повећати удео јавног дуга у БДП Србије, потпуно контролишемо дефиците, ни на који начин нећемо угрозити јавне финансије Србије. То довољно говори у колико добром стању се налазимо", рекао је Вучић.
Нагласио је да је кроз потписане споразуме обухваћена сарадња у наменској индустрији, војнотехничкој сарадњи, вештачкој интелигенцији, ИТ сектору, иновацијама, стартапима, нуклеарној енергији, критичним сировинама, аутоиндустрији, аеронаутици, у области летећих аутомобила, пречистача отпадних вода, управљања постројењима, образовању и за учење француског језика у школама, сарадњи универзитета и у здравству.
"Обавезујемо се да ћемо изградити велику онколошку болницу или институт за онкологију, што ће вредети стотине милиона евра, што ће бити значајно за наше грађане у борби против канцера", рекао је Вучић.
На питање новинара када ће стићи први авиони Рафал и која верзија стиже у Србију, рекао је да је у питању најмодернији тип Рафала, као и да је Србија потписујући данас уговор о набавци купила и комплетну логистику и резервне делове.
"Око типова наоружања смо кренули у разговоре и преговоре са француском владом и Министарством одбране. Хоћу још једном да се захвалим људима из Дасо и нашим људима из Министарства одбране, Министарства финансија, који су имали нелаке разговоре, али су их привели крају. Ја сам срећан што ће Србија имати тако добре и тако технолошки савремене и фантастичне машине у свом поседу", рекао је Вучић.
Он се осврнуо и на споразуме који су данас потписани и размењени у присуству двојице председника и навео је да ћемо имати прилику и сутра да видимо део француских инвестиција.
Вучић је подсетио да Французи учествују и у припреми и изградњи метроа у Београду, у пројекту аеродрома у Београду, пројекту депоније у Винчи...
Навео је и потенцијалну сарадњу две земље у оквиру развоја нуклеарних програма, додајући да Србија за десет година неће имати довољно електричне енергије уколико не буде користила нуклеарну енергију.
"Данас смо добили податке по којима имамо веома добру стопу раста и наша прерадивачка индустрија посебно добро расте. И сви сектори нам расту, осим енергетике. И ми не можемо то да решимо. Једноставно, мораћемо да улажемо много више и мораћемо да се боримо много више у будућности. И зато ћемо тражити подршку и Емануела лично и француске владе, да то урадимо на најчистији, на најбезбеднији могући начин и да осигурамо будућност за нашу земљу", рекао је Вучић.
Навео је да је Србија у другом кварталу на најнижем нивоу стопе незапослености у историји са 8,2 одсто, као и да је говорио са Макроном и о другим питањима, као што је мир у Европи.
"Мене није срамота, за разлику од већине других људи, да отворено и искрено говорим са председником Макроном. И он је један од људи који је у стању да чује и другачије мишљење и који жели да чује мишљење својих саговорника. Ја мислим да нам је важно да до мира дођемо што пре, ако знам да је реч 'мир' готово забрањена у многим земљама данас у свету. Ја сам ту говорио о позицији Србије, такође сам изразио жељу да ситуација у региону западног Балкана, буде потпуно стабилна, да буде потпуно сигурна и верујем да ћемо и по том питању имати значајну и велику подршку Француске", рекао је Вучић.
Навео је да је било разговора и о ЕXПО 2027 и да ће Србија имати велику подршку Француске, од њених финансијских институција попут развојне банке Француске, АФД, додавши да ће Французи помоћи и око развоја вештачке интелигенције у нашој земљи, као и око развоја комплетног ИТ сектора.
"Нама је у оквиру ИТ сектора извоз прошле године био преко 3,44 милијарде евра, дакле то је 10 и 12 пута више него пре само неколико година. Просто у томе јесмо успешни, али ту имамо и француске и многе друге компаније које нам по том питању помажу, између осталих и Шнајдер. Говорили смо о аутоиндустрији, ја сам замолио председника Макрона, пошто они имају једну од најбољих фабрика батерија, да разговара са њима, да нам помогне, да привучемо још инвеститора", рекао је Вучић.
Навео је да ће Србија направити посебне програме француског језика у образовним институцијама, како би он био много присутнији у школама.
Поручио је Макрону да је за Србију његова посета од изузетног занчаја и да су за Србију Французи били и остали традиционални пријатељи.
"Наша трговинска размена расте, верујем да може да буде још много већа од те две милијарде (евра) и да можемо још много тога да урадимо и мислим да ћемо у томе успети...Ја верујем у француско-српско пријатељство и верујем у те резултате које смо до сада постигли. Наша сарадња је неупоредиво успешнија него десет или петнаест година уназад", закључио је Вучић.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала