https://sputnikportal.rs/20240829/smisljen-novi-recept-za-pravljenje-cokolade---bez-dodavanja-secera-1176638308.html
Смишљен нови рецепт за прављење чоколаде - без додавања шећера
Смишљен нови рецепт за прављење чоколаде - без додавања шећера
Sputnik Србија
Замислите да уберете лепу, сочну јабуку, али уместо да зароните зубе у њу, ви сачувате семенке и баците остатак – то је оно што произвођачи чоколада уобичајено... 29.08.2024, Sputnik Србија
2024-08-29T09:56+0200
2024-08-29T09:56+0200
2024-08-29T09:56+0200
наука и технологија
наука и технологија
швајцарска (држава)
чоколада
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/03/1b/1170365014_0:456:2000:1581_1920x0_80_0_0_3e8624d7362f625b0e972041ab77f85c.jpg
Сада су научници у Швајцарској смислили нови начин да направе чоколаду користећи читав плод, а не само семење. И без додавања шећера!Чоколада коју је направио научник Ким Мишра и његов тим на престижном Федералном институту за технологију у Цириху користи пулпу, сок, па чак и кору какаовца.Нови начин припреме већ је изазвао велику пажњу, посебно због неефикасности у традиционалној производњи чоколаде приликом које се користи само семе, а остатак плода величине бундеве и пун хранљивих супстанци се оставља да труне на пољима.Кључ нове чоколаде лежи у њеном изузетно слатком соку, који има „воћни укус, помало као ананас“.Овај сок, који садржи 14 одсто шећера, се дестилује у веома концентровани сируп и меша са пулпом и осушеном кором и даје веома сладак желе.Када се желе дода какао семенкама да се добије чоколада, потпуно се елиминише потреба за шећером.Мишра гледа на свој изум као последњу у дугом низу иновација швајцарских произвођача чоколаде, преноси РТС.У 19. веку Рудолф Линт, чије је презиме постало синоним за добру чоколаду, случајно је развио кључни корак специфичног начина мешања топле чоколадне масе – како би се учинила уједначеном и смањила њена киселост – остављајући миксер какаа да ради преко ноћи. Резултат – укусна, слатка чоколада.Погледајте и:
швајцарска (држава)
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2024
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e8/03/1b/1170365014_0:269:2000:1769_1920x0_80_0_0_f2613c4dfad133f8ae459e4820636a53.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
наука и технологија, швајцарска (држава), чоколада, друштво
наука и технологија, швајцарска (држава), чоколада, друштво
Смишљен нови рецепт за прављење чоколаде - без додавања шећера
Замислите да уберете лепу, сочну јабуку, али уместо да зароните зубе у њу, ви сачувате семенке и баците остатак – то је оно што произвођачи чоколада уобичајено раде са плодом какаовца.
Сада су научници у Швајцарској смислили нови начин да направе чоколаду користећи читав плод, а не само семење. И без додавања шећера!
Чоколада коју је направио научник Ким Мишра и његов тим на престижном Федералном институту за технологију у Цириху користи пулпу, сок, па чак и кору какаовца.
Нови начин припреме већ је изазвао велику пажњу, посебно због неефикасности у традиционалној производњи чоколаде приликом које се користи само семе, а остатак плода величине бундеве и пун хранљивих супстанци се оставља да труне на пољима.
Кључ нове чоколаде лежи у њеном изузетно слатком соку, који има „воћни укус, помало као ананас“.
Овај сок, који садржи 14 одсто шећера, се дестилује у веома концентровани сируп и меша са пулпом и осушеном кором и даје веома сладак желе.
Када се желе дода какао семенкама да се добије чоколада, потпуно се елиминише потреба за шећером.
Мишра гледа на свој изум као последњу у дугом низу иновација швајцарских произвођача чоколаде,
преноси РТС.
У 19. веку Рудолф Линт, чије је презиме постало синоним за добру чоколаду, случајно је развио кључни корак специфичног начина мешања топле чоколадне масе – како би се учинила уједначеном и смањила њена киселост – остављајући миксер какаа да ради преко ноћи. Резултат – укусна, слатка чоколада.