- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Без договора унутар ЕУ: Ништа од једногласног одобрења Кијеву да напада руску територију

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаШеф европске дипломатије Жозеп Борељ
Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
Пратите нас
Министри одбране 27 земаља Европске уније нису се договорили о заједничком укидању ограничења на примену оружја које се испоручује Украјини за нападе на територију Русије, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на конференцији за новинаре о резултатима неформалног састанка министара одбране 27 земаља уније у Бриселу.
„Земље чланице су одлучиле да је то билатерално питање о коме треба да одлучују оне земље које испоручују оружје. Стратешка дискусија одржана је на нивоу ЕУ, али министри су донели одлуку да то питање остаје у надлежности националних власти“, рекао је он.
Он је још додао да је његов став да је неопходно Украјини дати могућност да гађа оне локације одакле се изводе напади на њу са територије Русије.
„Неке земље ЕУ из неког разлога сматрају да би укидање забране означило наш рат са Москвом. Нисам сагласан са тим, то је само помоћ Украјини. Али, неке државе су таквог става, те заједниче европске одлуке неће бити“, подвукао је званичник.

ЕУ до сада упутила Украјини готово 44 милијарде евра помоћи

Борељ је такође објавио да је висина војне помоћи коју су чланице ЕУ пружиле Украјини достигла 43,5 милијарди евра.
Званичник је такође нагласио да је Брисел већ почео да користи за финансирање војне помоћи Кијеву приходе од замрзнуте руске имовине.
„Већ смо упутили 1,4 милијарде прихода од замрзнуте руске имовине. Сматрамо да ће то помоћи организовању производње неопходне војне опреме у Украјини“, истакао је Борељ.
Он је такође обећао министрима одбрана земаља ЕУ да ће решити питање које тиче блокаде Мађарске доделе 6 милијарди евра за плаћање војних испорука Кијеву.
Поред тога, шеф европске дипломатије је казао да је одлучено да се број украјинских војника који се обучавају у оквиру мисије ЕУ повећа са 60 на 75 хиљада.
Такође, обуке се неће спроводити на украјинској територији, већ што је могуће ближе Украјини.
Он је још најавио да ће Европска комисија, одмах након НАТО, отворити канцеларију за координацију војне помоћи Украјини у Кијеву.
Претходно, високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поздравио је напад украјинских јединица на Курску област, назвавши га „стратешком храброшћу“ и апеловао да Кијев добије више система ПВО, као и да се укину сва ограничења за ударе на руску територију западним оружјем.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала