- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Дупла бламажа: Американци оборили сами себе – изнад Украјине

© AP Photo / Efrem LukatskyЛовци Ф-16 у украјинској армији
Ловци Ф-16 у украјинској армији - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
Пратите нас
Кијев и Запад су очекивали да ће комбинација америчких система „патриот“ и борбених авиона Ф-16 направити значајан помак у сукобу са Русијом у корист украјинских снага, али десило се супротно - обарање тог скупоценог ловца је снажан ударац како за Украјину, тако и за америчку војну индустрију, оцењују руски експерти.
Постоје најмање две верзије о паду првог Ф-16 у Украјини. Званично, до тога је дошло због грешке пилота, али је посланица украјинске Врховне раде Маријана Безугла изнела и другу верзију - амерички ПВО систем „патриот“ грешком је оборио ловца Ф-16 током масовних ракетних напада 26. августа и то због недостатка координације између јединица украјинског Ратног ваздухопловства.
„Заиста постоји неколико верзија везано за то што се десило са Ф-16. Чињеница је, а то је већ званично признао Генералштаб Оружаних снага Украјине, да се авион срушио, односно да је оборен и више не постоји. Друго, то је дефитивно авион марке Ф-16, чиме смо добили потврду не само да Ф-16 већ користе украјинске оружане снаге, већ и да је барем један од њих већ уништен. Пилот тог авиона је погинуо. Он је држављанин Украјине, који је био послат у иностранство, у Сједињене Државе, где је прошао обуку. Дакле, официр украјинских оружаних снага управља авионом Ф-16, авион је оборен, пилот је погинуо. Име и надимак овог пилота су већ познати“, каже руски експерт Васиљ Вакаров.
Украјински авион Ф-16 срушио се у понедељак, а том приликом је погинуо украјински пилот Алексиј Мес, познат као „Мунфиш“ (Месечева риба), што је велики ударац за Украјину. Први Ф-16 стигли су у земљу почетком овог месеца, а Мунфиш је био један од ретких пилота обучених за управљање њима.
Група украјинских пилота започела је прошле јесени убрзану, нестандардну обуку у САД-у. Док је обично потребно минимум годину дана да се пилоти оспособе за управљање тим авионима, Мес и други украјински пилоти су морали то да ураде за шест месеци.
Иако Кијев званично тврди да је разлог пада Ф-16 грешка пилота, руски експерти су склонији верзији коју је изнела Безугла да је активиран ПВО систем „патриот“.

Амерички авион оборен америчким системом

Вакаров напомиње да је Безугла, која је донедавно била заменица председника Комитета Врховне раде за националну безбедност, одбрану и обавештајне послове, прва изнела верзију да је Ф-16 оборен системом „патриот“, односно да је „амерички авион оборен америчким системом“.
„Ако се ова информација потврди, онда је то за амерички војно-индустријски комплекс просто крах, јер су сами себе оборили“, истакао је експерт.
Ако се сагледа биографија Безугле, Вакаров напомиње да није необично што је баш ова посланица главни извор ове информације, а не украјинско Министарство одбране или неко од водећих војних функционера.
„Хајде да причамо о украјинским реалностима, јер украјинске реалности имају своје карактеристике. Прво, ауторка ове информације - Безугла има украјинско образовање – медицинско, а цела њена каријера је, на овај или онај начин, повезана са војним ресором Сједињених Америчких Држава, Пентагоном. Маријана Безугла је прошла обуку у структурама Пентагона, затим је стажирала као војни лекар. Била је депутат као представник владајуће партије ‘Слуга народа’ под покровитељством америчког амбасадора. И коначно, Маријана Безугла је четири године, донедавно, била на челу Комитета Врховне раде за безбедност и одбрану. Односно, она је у последње време прилично обавештена особа“, наводи Вакаров.
Он подсећа и да је администрација Владимира Зеленског недавно искористила Безуглу за обрачун са Валеријем Залужним, тадашњим главнокомандујућим Оружаним снагама Украјине, који је склоњен са тог места.
„Она га је критиковала, а сада је иста та Безугла на челу такозване ‘неформалне групе’ нових војних лица, међу којима су Азовци, забрањени у Руској Федерацији - нацисти, неонацисти, такозвани ‘капетани и мајори’ украјинских оружаних снага, који желе да смене врх украјинске команде. Дакле, то је Маријана Безугла“, каже Вакаров.
Она такође јавно критикује и актуелног главног команданта Оружаних снага Украјине Александра Сирског, напомиње експерт.
„Могуће да је управо захваљујући њој и њеној обавештености ова информација постала јавна, а након тога украјинско Министарство одбране је сада принуђено да формира комисију која ће истражити шта се догодило и зашто је овај авион пао“, каже Вакаров.
Безугла је истовремено открила и да су украјински системи противваздушне одбране до сад најмање три пута грешком оборили сопствене авионе.
Њене изјаве изазвале су скандал у Украјини, а одређени војни кругови траже да она и кривично за то одговара.
„Не видим никакво званично негирање за Ф-16 од команде Ваздухопловства Оружаних снага Украјине. Зашто ћутите, господине Олешчук? Која је ваша позиција?", упитала је она команданта Ратног ваздухопловста.

Уништен први Ф-16, али не и последњи

Заменица портпарола Пентагона Сабрина Синг одбила је да потврди да је Украјина оборила ловац сопственим ПВО системом, али су амерички медији, позивајући се на изворе у ваздушним снагама Оружаних снага Украјине, потврдили да је Ф-16 са потпуковником Алексејем Месом оборен „пријатељском ватром“ украјинског ПВО.
Стручњаци оцењују да су борбени авиони Ф-16, предати Кијеву, рањиви и на руске системе противваздушне одбране и друго наоружање, а да украјински пилоти немају искуства да управљању тим ловцима.
Такође истичу да је западно оружје ефикасно само против цивила и да не може да конкурише руском оружју у борбеним условима, те сматрају да западни произвођачи треба да хитно престану са испорукама оружја Украјини пре него што кијевски режим потпуно укаља њихову репутацију, што ће им „покварити“ велике међународне уговоре.
Почетком августа Владимир Зеленски је објавио да су у Украјину стигли авиони Ф-16, док Москва на пребацивање ових ловаца гледа као на сигнал НАТО-а у нуклеарној сфери. Стручњаци су сигурни да њихово појављивање у Украјини ни на који начин неће променити ситуацију на фронту. Према њиховим речима, у Украјини је уништен први амерички ловац Ф-16, али не и последњи. Никакво западно оружје неће помоћи кијевском режиму.
Украјински авиони Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2024
Специјална операција у Украјини
Пентагон: Украјински пилоти обучавају се у Аризони и Данској
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала