- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Односи издржали тест времена“: Путин одликовао Лукашенка орденом највишег ранга у Русији

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Уђи у базу фотографијаПредседници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко
Председници Русије и Белорусије Владимир Путин и Александар Лукашенко - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин честитао је белоруском колеги Александру Лукашенку јубиларни 70. рођендан, саопштено је на сајту Кремља. Он је потписао указ о додели Лукашенку одликовања највишег ранга у Русији – Ордена светог апостола Андреја Првозваног.
Како се наводи у тексту указа, Лукашенко је одликован за „изузетне заслуге у развоју савезничких односа и стратешког партнерства између Руске Федерације и Републике Белорусије, јачање пријатељских веза између руског и белоруског народа, као и за велики лични допринос стварању и ефикасном деловању Савезне државе“.
„Радећи на најважнијој државној функцији, стекли сте висок ауторитет као истински патриота своје земље, доследно бранећи њене интересе на међународној сцени, као мудар политичар способан да доноси уравнотежене, далековиде одлуке чак и у најтежим ситуацијама“, наводи се у телеграму руског председника.
Он је истакао Лукашенков лични допринос „развоју пријатељских руско-белоруских односа, изградњи и јачању институција Савезе државе, као и унапређењу узајамно корисних интеграционих процеса на евроазијском простору“.

„Искрено ценим наше добре, пријатељске односе, који су у потпуности издржали тест времена. Наравно, уверен сам да ћемо заједничким напорима наставити да чинимо све што је у нашој моћи да изградимо ефикасно руско-белоруску сарадњу“, рекао је Путин.

Председника Белорусије одликовао је и патријарх московски и целе Русије Кирил.
Реч је о Ордену светог благоверног кнеза Данила Московског (првог степена) за допринос развоју црквено-државних односа и у вези са јубилејем Лукашенка, преноси Руска православна црква на свом сајту.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала