- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Врховни суд Бразила потврдио одлуку судије да блокира платформу Икс у целој земљи

© AP Photo / Rick RycroftИкс
Икс - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
Пратите нас
Бразилски Врховни суд је једногласно потврдио одлуку једног од својих судија да широм земље блокира платформу „Икс“ у власништву милијардера Илона Маска, објављено је на сајту суда.
Веће које је гласало састојало се од пет судија, укључујући и Александра де Мораеша, који је прошлог петка наредио блокирање платформе јер „Икс“ није именовао свог правног заступника у Бразилу у складу са законом, пренео је АП.
Платформа „Икс“ (некадашњи Твитер) остаће блокирана у Бразилу све док не испуни наредбе и не плати неизмирене казне које су прошле недеље премашиле три милиона долара, одлучио је судија Де Мораеш.
Де Мораеш је такође одредио дневну казну од 50.000 реала (8.900 долара) за људе или компаније које користе виртуелне приватне мреже или ВПН како би приступили друштвеној мрежи „Икс“.
Бразил је једно од највећих тржишта платформе „Икс“, са десетинама милиона корисника и његово блокирање представља драматичну ескалацију у вишемесечној свађи између Маска и Де Мораеша око слободе говора, крајње десничарских налога и дезинформација.
"Прекршио је устав Бразила више пута и грубо, након што се заклео да ће га штитити", написао је Маск о Де Мораешу неколико сати пре гласања.
Прочитајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала