- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кит Хвалдимир којег су на Западу прогласили руским шпијуном - пронађен мртав у Норвешкој

© Фото : видео скриншот/Јутјуб/CGTNКит-ајкула робот
Кит-ајкула робот - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
Пратите нас
Труп кита-белуге Хвалдимира, за кога се сумњало да је шпијунирао за Русију због специјалне огрлице коју је носио и који је добио име по Владимиру Путину, пронађен је у суботу код обала Норвешке, саопштила је норвешка непрофитна организација за заштиту животиња Marine Mind.
У пролеће 2019. године, норвешки рибари на северу Норвешке приметили су кита белугу како носи електронску огрлицу. На копчи је пронађен лого једне од петербуршких компанија. С тим у вези, почеле су спекулације у норвешким медијима да је белуга „побегао из руског заточеништва“, а сама животиња је названа „Хвалдимир“ (комбинација норвешке речи „Хвал“ - „кит“ и имена руског председник). Норвешка агенција за рибарство је такође позвала грађане да избегавају контакт са „руским китом-шпијуном“.

„Нажалост, пронашли смо Хвалдимира како плута у мору. Он је угинуо и тренутно нам није јасно шта је узрок смрти. Нису видљиве озбиљне спољне повреде на животињи“, наводи се у саопштењу организације на друштвеним мрежама.

Активисти за права животиња додали су да ће бити обављена обдукција како би се утврдио узрок угинућа кита.
У вези са инцидентом, Њујорк тајмс је писао, позивајући се на оснивача Marine Mind Себастијана Странда, да је Хвалдимир показао знаке припитомљавања и да се осећао пријатно међу људима. Кит је углавном боравио у прометним водама, што је изазвало забринутост међу научницима и активистима.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала