Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Срби покушали да уђу у општину Косовска Митровица, на своја радна места - спречила их тзв. полиција

© Фото : Принтскрин/Kosovo OnlineРадници Првременог органа општине Косовска Митровица испред зграде општине
Радници Првременог органа општине Косовска Митровица испред зграде општине - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
Пратите нас
Ситуација на северу КиМ је мирна, али напета. Испред општине Косовска Митровица, у коју су припадници такозване косовске полиције у петак насилно ушли и противправно је затворили, окупили су се запослени Срби, који желе да дођу на своја радна места и да раде, али их је у томе спречила такозвана косовска полиција, јавља дописник Танјуга.
Испред општине се налазе припадници тзв. косовске полиције са полицијским џиповима. Један од полицајаца им је рекао да се на основу Тужилаштва води поступак, јер су се, како је рекао, "у овој згради издавала фалсификована документа".
Привремени орган општине пружа бројне услуге које су од животног значаја за хиљаде Срба на северу КиМ
Испред зграде Привременог органа налази се неколико припадника Косовске полиције и неколико паркираних џипова.
Подсетимо, приштинска полиција четири дана држи у блокади зграде српских институција на северу Косова и Метохије. На главном мосту у Митровици су два блиндирана и два теренска возила Кфора.
На објекте у Северној Митровици постављене су три импровизоване папирне табле са називима косовских институција. Срби очекују већу улогу Кфора у осигуравању безбедности на северу, пише РТС.
Такође, табла је јутрос постављена и на згради Привременог органа Косовске Митровице.
Док су постављане импровизоване табле, испред објекта се налазио један полицијски џип и неколико полицајаца, док је такозвана косовска полиција била распоређена и на свим раскрсницама које воде до те зграде.

Симић: Позивам Кфор, Квинту, Еулекс да подрже Србе и предузму конкретне акције

Потпредседник Српске листе и директор Дирекције ПИО фонда за Косово и Метохију Игор Симић позвао је данас Кфор, Унмик, Еулекс и земље Квинте да дођу и подрже све који нису могли да уђу у српске институције на северу Косова и Метохије и да им омогуће да остваре право на рад.
„Позивам Кфор да дође да омогући слободу кретања и право на рад. Позивам Квинту, ЕУ, Унмик све који су осудили потезе да дођу и подрже ове људе. То је једини начин, а не њихова анемична саопштења. Колико им је саопштења остало у фиоци. У суботу смо им пренели све шта се дешава и сада очекујемо конкретне акције. Два дана полиција је претресала и ништа није могла да нађе“, рекао је Симић новинарима испред зграде у којој се налазе ПИО Фонд за КиМ, Косовско-моравички управни округ, Канцеларија за КиМ, Центар за социјални рад.
Он је рекао да су дошли „узурпатори“ и да су отели имовину државе Србије и онемогућили људе да раде.
„Овде више од 40 породица зарађује своје парче хлеба, више од 30.000 људи добија услуге од рада ових институција. То нису паралелне институције јер услуге које оне пружају не пружа нико други. Пензиони фонд исплаћује пензије без обзира на националност. Више од 4.000 Албанаца неће добити пензију због овога“, рекао је Симић.
Претходно, Симић је испред зграде покушао да разговара са представнцима тзв. косовске полиције којима је рекао да зна да је и њих срамота што то раде и јер су дошли наоружани пред обичне људе.
„Када одете кући да ли ћете се похвалити деци да сте спречили Србе да раде. Ову зграду и фасаду смо ми радили, ниједан папир нисте показали да је ово ваше. Молим вас да нам омогућите да радимо свој посао“, рекао је Симић полицији.
Он је поновио да то нису паралелне институције.
„Срби, Бошњаци и Албанци не могу да приме пензију. Можда и твој рођак. И ти знаш да ово није у реду што радите. 30.000 људи зависи од тога. Тражимо само да нам омогућите да уђемо на своје радно место“, рекао је Симић.
© Tanjug / DOPISNIK KIMКосовска Митровица, полиција
Косовска Митровица, полиција - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
Косовска Митровица, полиција
И на објекту у Лепосавићу, где је до петка радио Привремени орган општине Лепосавић, Институт за српску културу, Саобраћајна школа, и где се налазе и канцеларије многобројних организација, данас су привремено постављена два папира са називом привремених приштинских институција.
Зграде српских институција у четири општине на северу Косова и Метохије и даље су блокиране, а испред њих је такозвана косовска полиција. Кфор је појачао присуство на главном мосту у Косовској Митровици.
Акције полиције на северу покрајине утичу на безбедност, стабилност и мир, поручила је мисија Унмик, после разговора представника Српске листе са шефицом те мисије на Косову и Метохији Каролин Зијаде.
Српска листа је затражила хитну акцију међународних представника.
"НАТО је веома разочаран акцијама на северу Косова и Метохије које нису координиране са Кфором, навела је портпаролка Алијансе Фара Даклала.
Државни врх Србије оцењује да је на делу покушај да се испровоцира реакција и поручују да је избор политичка борба.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала