- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Научници открили необично место где се можда крије нова генерација антибиотика

© Фото : Unsplash/julien TromeurАнатаомија
Анатаомија - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
Пратите нас
Научници истражују микробни екосистем људског црева како би открили моћне нове антибиотике, нудећи нову наду против растуће претње бактерија отпорних на лекове.
Научници се све више окрећу људском цреву, станишту које врви од 100 трилиона микроба, у борби против бактерија отпорних на антибиотике. Ово јединствено окружење може бити кључ за нове антимикробне агенсе.
Амерички научници анализирали су микробиоме црева 1.773 људи, тестирајући 444.054 протеина на њихов потенцијал као антибиотика. Међу 78 протеина које су синтетизовали и тестирали, 70,5 одсто је показало способност да се бори против штетних микроба, што сугерише да људска црева садрже широк спектар антимикробних супстанци. Њихово истраживање објављено је у часопису „Cell“.
„Биологију сматрамо извором информација. Све је само код, и ако можемо да дизајнирамо алгоритме који могу да сортирају тај код, можемо драматично да убрзамо откривање антибиотика“, каже биоинжењер Сезар де ла Фуенте са Универзитета у Пенсилванији.
Један истакнути протеин, превотелин-2, показао је антибактеријску моћ упоредо са полимиксином Б, водећим антибиотиком који се користи против инфекција отпорних на више лекова.
„Ово сугерише да је истраживање људског микробиома за нове и узбудљиве класе антимикробних пептида обећавајући пут напред за науку и докторе, а посебно за пацијенте“, каже Еми Бат, лекар и научник са Универзитета Станфорд у САД.
Иако остаје много посла да се ови протеини претворе у ефикасне антибиотике, први налази обећавају, посебно у поређењу са постојећим лековима који представљају последњу линију одбране. Значајно је да се ови протеини разликују од конвенционалних антимикробних молекула, што вероватно отвара пут за нове приступе у развоју лекова.
„Занимљиво је да ови молекули имају другачији састав од онога што се традиционално сматра антимикробним“, каже биоинжењер Марсело Торес са Универзитета у Пенсилванији.
Отпорност на антибиотике остаје растућа претња, што наглашава хитност таквог истраживања. Налази подржавају хипотезу да компетитивна, прилагодљива природа цревног микробиома га опрема алатима за борбу против других инфекција.
„Околина је тако сурова. Имате све ове бактерије које коегзистирају, али се и боре једна против друге. Такво окружење може подстаћи иновације“, објашњава Де ла Фуенте, пренео је „Сајенс алерт“.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала