- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ђурић после неправде одустао од такмичења!

© Фото : Параолимпијски комитет СрбијеНебојша Ђурић
Небојша Ђурић - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
Пратите нас
Небојша Ђурић, параатлетичар Србије освојио је сребрну медаљу у бацању кугле (Ф56), али му је одличје одузето после такмичења одлуком судија.
Због преживљеног стреса, Ђурић је одустао од такмичења у бацању диска, а поново се огласио и Параолимпијски комитет Србије.
Саопштење председника Параолимпијског комитета Србије Зорана Мићовића у вези са поништавањем резултата Небојше Ђурића на Параолимпијским играма у Паризу, преносимо у целини:
“Као што је јавност упозната, Небојша Ђурић је наступио на атлетском такмичењу на Параолимпијским играма у Паризу на којима је хицем од 11,98 освојио сребрну медаљу. Одлуком судијског жирија после жалбе на реквизит који је користио, сви Небојшини резултати на овом такмичењу су поништени и Небојша је остао без медаље и пласмана.
Службеници ПОКС и ја лично, смо у сталној комуникацији са руководством Светске параатлетике, а обавили смо и разговор са председником Међународног параолимпијског комитета Ендрјуом Парсонсом у покушају да дођемо до свих записника који се тичу клупе са које је Небојша бацао куглу.
Клупа о којој је реч је у употреби од Параолимпијских игара у Токију и Небојша се на њој до сада такмичио на два светска првенства – у Паризу 2023. и у Кобеу 2024. године када је освојио сребрну медаљу. Овај реквизит је прошао све претходне контроле током Параолимпијских игара у Паризу, као и званичну контролу непосредно пре Небојшиног наступа, и одобрен је за коришћење као потпуно исправан. Напомињем да без тог одобрења клупа није могла бити изнета на борилиште.
Шокирани смо самом одлуком да се Небојшини резултати пониште и да му се одузме медаља, а још више смо запрепашћени чињеницом да ни после дан и по од упућеног захтева да нам се доставе сви записници у вези са такмичењем, укључујући и састав судијске комисије и њихову одлуку са образложењем, ова документа нисмо добили.
Очито имају проблем да бране своју одлуку о дисквалификацији Ђурића због чега нас држе у мраку. Небојша Ђурић је после консултација са лекаром нашег тима одлучио да се повуче са такмичења у бацању диска у категорији Ф56 због проживљене трауме током претходна три дана.
Позивам јавност да подржи Небојшу Ђурића и његовог тренера, бившег првака света, Милоша Зарића да остваре своја права. Имајте на уму да им је након такмичења чак уручен и званичан позив на церемонију доделе медаља. После консултација са правним тимом смо на прагу одлуке да поднесемо тужбу против Светске параатлетике.
Морам напоменути да добијамо огромну подршку са свих страна. Како од појединаца и институција из Србије, тако и од наших колега и спортиста овде из скоро свих земаља. Посебно нам значи подршка нашег Министарства за спорт које нам је уз речи охрабрења дало и подршку, правну и сваку другу, да овај случај истерамо до краја. Параолимпијски комитет Србије је увек стајао, и стајаће, иза својих спортиста и чланова.”, наводи се у саопштењу Параолимпијског савеза Србије.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала