- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Пикси о увредама, неуспеху на Европском првенству, алкохолу и „отказима“ играча

© Sputnik / Лола Ђорђевић Драган Стојковић Пикси
 Драган Стојковић Пикси  - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
Пратите нас
Селекор фудбалске репрезнтација Србије Драган Стојковић Пикси обратио се нацији на конференцији за медије. Стојковић је најавио предстојеће мечеве Лиге нације против Шпаније и Данске, који се играју 5. и 8. септембра. Дотакао се селектор бројних тема. Између осталог и разлога због којих нећемо гледати неке играче.
Душан Тадић се повукао из репрезентације, а Пиксију су за ову акцију отказали и Душан Влаховић (породични разлози) и Сергеј Милинковић Савић и Александар Митровић (повреде).

„Могу да кажем за јавност, то сам већ рекао. Обавио сам разговоре са њима са Влаховићем, Митровићем и Вањом. Чуо сам се са Вањом пре ширег списка, рекао је да има повреду кука. Добили смо извештај лекара. Што се тиче Митровића, исто смо разговарали, пожалио се на бол у задњој ложи. Сергеј прима инјекције због леђа. Влаховић има породичне ствари, нисам улази у то нити ћу. Сад, ако ви имате друге информације, кажите ми. Како игра за клуб, а не за репрезентацију? То питајте њих. Објашњење је такво, немам шта да додам. Нико од њих ми није рекао да не жели да игра. Нико. Нисам истражитељ, нисам ни видео изјаву да је неко рекао да неће да игра за репрезентацију због тога и тога. Ако знате, кажите, да јавност зна истину", рекао је Пикси на конференцији.

Кад на то додамо да селектор није ни позвао Немању Гудеља, Филипа Костића, да нема више ни Дарка Лазовића ни Филипа Ђуричића, када ту нису ни Урош Спајић ни Срђан Мијаловић и да не набрајамо сада све, јасно је да ћемо у Лиги нација гледати једну сасвим нову Србију. Много млађу, али то не значи и квалитетнију.
Селектор се пре свега дотакао Европског првенства и неуспеха који смо тамо доживели.
„Осећам обавезу да се осврнем на ЕП, ми смо озбиљни људи направили смо анализу шта је све проузроковало резултатски неуспех. Циљ је била друга рунда, али нисмо успели, Никад нисам критиковао играче, већ их мотивисао и увек ће тако бити. Нисмо били на свом нивоу за такво такмичење. Сам пласман је био велику успех за наш фудбал. Преузимам одговорност, јер сам најодговорнији", рекао је Стојковић на почетку конференције за медије у Старој Пазови.
Стојковић је наставио излагање о свему што се дешавало на ЕП.
„Резултат од мог доласка 2021. је јако добар. Желео сам да донесем позитивну енергију, да променим неке ствари. У томе сам успео. Направљена је екипа са играчима победничког карактера, живели смо и радили у добром амбијенту. Пласмани на велика такмичења и А дивизију Лиге нација потврђују да смо на добром путу. Да нам недостаје нешто за искорак, фали. То морамо да пронађемо. Грешака је било, мојих и од играча, као и свих у организацији ФСС. Али грешке су ту да би се исправљале. Радити у фудбалу подразумева да грешке увидите, да сте свесни какве су оне и да учините све да их решите", додао је селектор Србије.
Стојковић је рекао да прихвата критике, ако су конструктивне.
„Не бежим од тога. Али између тога да будем вређан или да вређам, бирам ово прво. Ако неко жели да ме вређа, нека настави. Чиним све да нашу репрезентацију и фудбал штитим и да га подржавам у свим акцијама и да земљу представљам на најбољи начин. Играче не треба дирати, ја ћу да вам одговорим. Немојте заборавити у каквом стању је био ФСС, цела репрезентација. Волео бих да се то не заборави, преузео сам у деликатном моменту, али се нисам бојао изазова. Веровао сам да ћемо успети и успели смо. Само тај мали корак, пролазак групе, недостаје. Направили смо реалну анализу. Ја сам реалан, иако људи у Србији нису реални", рекао је Стојковић.
Додао је селектор на крају да није алкохоличар.
„Играчи морају да пазе на то. Као што ја морам да пазим, јер овде неко жели да ме направи алкохоличарем у тој својој фрустрацији. Нити сам присталица алкохола, нити га конзумирам. Немам ништа против. Али не треба да ми се каче неке карактеристике са којима ја немам никакве везе“.
О утакмици против Шпаније...
Цела јавност гледа како сте изгубили утакмицу, а на нама је да нађемо мотивисаност. Кад ако не сада против екипе која је најбоља у Европи, можда на свету. Привилегија је када вам долази шампион Европе. Нема лаких противника. Добра игра ће ти дати мотив више, и тако ће поверење да се врати. Једна утакмица мања све. Да је Јовићева лоша ушла сад не бисмо причали о овоме. Имамо свежу крв, пробаћемо да се припремимо. Радићемо и пре и после победе, да што пре ухватимо те захтеве".
Влаховићу није први пут да отказује играње у репрезентацији...
То ћете морати да питате њега. Доживљавам као одлуку било ког играча. Ја сам га позвао, кад његовог имена не би било на списку, тада бих морао да објашњавам. Не пада ми на памет да улазим у нечији приватни живот. Мени је довољно то што ми је рекао", рекао је Пикси за случај Влаховићевог изостанка.
Душан Тадић?
Да ли би га звали и њега, то је хипотетичко питање. Сваку одлуку играча морамо да поштујемо. О бившима све најбоље. Он је дао велики доприност овој репрезентацији, то сви знамо. Разговарао сам са Лазовићем из Вероне, исто ми је рекао: Хвала пуно, али сам фокусиран на клупски фудбал. Ту је апсолутно све чисто“.
Дарко Лазовић?
Био је ту скоро три године ту. Стално неке повредице, не велике, довољно да буде замењен. Из тог разлога нисам желео да ризикујем пред Европско првенство. Као што сам уместо Радоњића изабрао Гаћиновића, Бирманчевића. Са Лазовићем сам се чуо пре можда 15 дана. Жели да се посвети клубу, имаће година, не види себе на Светском првенству“.
Фудбалери Србије почели су данас са припремама за мечеве са Шпанијом и Данском у Лиги нација.
Србија ће 5. септембра у мечу првог кола групе А4 Лиге нација дочекати Шпанију, а три дана касније гостоваће селекцији Данске у Копенхагену.
Списак играча:
Голмани: Предраг Рајковић (Ал Итихад), Александар Јовановић (Партизан), Марко Илић (Црвена звезда), Ђорђе Петровић (Челси)
Одбрана: Коста Недељковић (Астон Вила), Никола Миленковић (Нотингем Форест), Страхиња Павловић (Милан), Милош Вељковић (Вердер Бремен), Срђан Бабић (Спартак Москва), Страхиња Ераковић (Зенит), Јан Карло Симић (Андерлехт), Алекса Терзић (Салцбург)
Средина: Андрија Живковић (ПАОК), Саша Лукић (Фулам), Иван Илић (Торино), Марко Грујић (Порто), Кристијан Белић (АЗ), Милан Алексић (Раднички Крагујевац), Немања Максимовић (Панатинаикос), Стефан Митровић (Верона), Лазар Самарџић (Аталанта), Вељко Бирманчевић (Спарта Праг)
Напад: Петар Ратков (РБ Салцбург), Лука Јовић (Милан), Михаило Ивановић (Војводина)
Роџер Федерер - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
СПОРТ
Невероватно откриће – Федерер је био повлашћен?!
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала