- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Артиљеријско оруђе пион у зони специјалне војне операције - Sputnik Србија

УЖИВО Руска војска заузела место Скучно у ДНР; Губици Украјинаца и на волчанском и липцовском правцу

Пратите нас
Системи ПВО уништили су током ноћи две украјинске беспилотне летелице изнад Белгородске области и Црног мора, саопштило је руско Министарство одбране. Експлозије су одјекнуле у Кијеву и околини.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
22:08 02.09.2024
Вежбе морске пешадије Тихоокеанске флоте - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
РУСИЈА
Суморни дани за Украјину: Русија производи више оружја него што Запад испоручује Кијеву
22:08 02.09.2024
Узбуна за ваздушну опасност објављена је у Харковској, Сумској, Полтавској, Черниговској и Дњепропатровској области Украјине.
21:01 02.09.2024
Високонапонски вод за испоруку електричне енергије снаге 330 kW „Феросплавна 1“ аутоматски је искључен у Запорошкој нуклеарној електрани, у функцији је и даље вод „Дњепровска“ снаге 750 kW, наводи се у саопштењу на Телеграму станице.
Напомиње се да су сви блокови Запорошке нуклеарке тренутно угашени и да су у „хладном стању“, а опрема се одржава у складу са свим потребним прописима под строгом контролом стандарда радијационе безбедности.
Радијациони фон на станици и околини је непромењен, на нивоу је који одговара нормалном раду агрегата и не прелази природне вредности, прецизира се у саопштењу.
18:16 02.09.2024
Руска војска на подручју СВО - Sputnik Србија, 1920, 02.09.2024
РУСИЈА
Руски министар одбране открио рецепт за успех на ратишту
17:21 02.09.2024
15:45 02.09.2024
Холандија је доделила нови пакет помоћи Украјини у укупној вредности 200 милиона евра, саопштио је холандски премијер Дик Шуф током посете Запорожју који контролише Кијев.
„Морамо учинити све што је могуће да помогнемо Украјини, не само на фронту, већ и у свакодневном животу. Стога Холандија пружа нови пакет помоћи од више од 200 милиона евра“, рекао је премијер и прецизирао да ће средства бити употребљена првенствено за заштиту и ремонт енергетске инфраструктуре, као и за пружање хуманитарне помоћи.
Премијер се налази у првој својој посети Украјини од када је на овој функцији, где се састао се Владимиром Зеленским.
13:16 02.09.2024
Извештај Министарства одбране Русије о ситуацији у Курској области:
Руска војска спречила је три покушаја напада Украјинаца у правцу Олговке и Кремјане у Курској области;
Украјинска војска је на курском правцу за последња 24 сата остала без 240 војника и 14 јединица оклопне технике;
Руска авијација је извела нападе на положаје украјинске војске у Сумској области која се граничи са руском Курском облашћу. Мете су били локације где је размештено људство и војна техника кијевских снага;
Укупно је од почетка напада Украјинсе на руску Курску област кијев изгубио више од 8.900 војника и 80 тенкова.
13:16 02.09.2024
11:32 02.09.2024
Брифинг Министарства одбране Русије:
Руска групација „Центар“ заузела је место Скучно на покровском правцу у Доњецкој Народној Републици. Такође је нанела губитке украјинској војсци како у људству, тако и у техници. Одбила је девет контранапада Украјинаца, а том приликом Кијев је остао без 475 војника;
Јединице групе „Запад“ побољшале су своје тактичке положаје за протекла 24 сата и у минулим борбама ликвидирале до 540 украјинских војника;
Група „Југ“ наставила је да напредује у дубину украјинске одбране, одбила је контранапад снага Кијева, а у борбама украјинска војска изгубила је до 520 војника;
Групација „Север“ је на Волчанском и Липцовском правцу нанела пораз оружаним снагама Украјине у подручјима Харкова и Волчанска;
Група „Исток“ заузела је повољније положаје и нанела губитке украјинској војсци која је остала без 110 војника и оклопног возила М113 америчке поризводње;
Група „Дњепар“ је нанела губитке украјинским формацијама, а украјинска војска је за претходна 24 сата изгубила до 70 војника у близини места Новоданиловка, Лобково у Запорошкој области, Токаревка, Берислав у Херсонској, као и у самом Херсону;
Руска авијација извела је групни напад на енергетске и војне објекте у Украјини, сви циљеви су изврешни и сви руски авиони који су учествовали у операцији су се вратили на базу.
11:02 02.09.2024
У делу Херсонске области која је под контролом украјинске војске током гранатирања оштећен је један објекат критичне инфраструктуре, саопштио је шеф војне администрације Александар Прокудин иако није прецизирао о каквом објекту је реч.
Убрзо се огласио и шеф војне администрације Харковске области Олег Сињегубов који је рекао да је у Бодогуховском рејону такође оштећен објекат инфраструктуре, као и да је експлозија одјекнула јутрос око осам сати по локалном времену. Такође није прецизирао о каквом објекту је реч.
10:59 02.09.2024
Руска војска заузела је упороште украјинских снага северно од села Работино на ореховском правцу у Запорошкој области, саопштио је заменик председника координационог савета за интеграцију нових региона Русије Владимир Рогов.
„Офанзива руских снага северно од Работина се наставља. Украјинци су изгурани из још једног упоришта и принуђени су да се повлаче“, рекао је он.
10:41 02.09.2024
07:18 02.09.2024
Током протекле недеље, руска војска је одбила 39 покушаја непријатеља да изврши контранапад на границе Луганске Народне Републике, уништивши скоро 12.000 војника Оружаних снага Украјине и страних плаћеника, саопштио је војни експерт Андреј Марочко.
„Анализа тока специјалне војне операције на границама ЛНР у протеклој седмици… Од 24. августа до 30. августа 2024. године јединице групе Југ и „Запад“ одбиле су 39 контранапада – забележено је значајно повећање активности непријатеља… Губици оружаних формација Украјине у зони одговорности група Севера, Југа и Запада током овог периода износили су око 11.870 украјинских милитаната и плаћеника – наставља се раст губитака у јединицама Оружаних снага Украјине“, рекао је он.
Саговорник агенције је додао да је руска војска у наведеном периоду уништила 8 тенкова, укључујући Абрамс и Леопард, 5 вишецевних ракетних система, 130 топова, пољске артиљерије, 39 станица за електронско и противбатеријско ратовање, 34 складишта муниције, као и преко 400 разних борбених возила украјинске војске.
07:10 02.09.2024
Експлозије су одјекнуле у Кијеву и Кијевској области, јављају украјински медији.
07:10 02.09.2024
Систем ПВО је дејствовао изнад Белгорода, написао је на Телеграму губернатор области Вјачеслав Гладков.
Претходно је у региону проглашена ракетна опасност. Како је јавио дописник Спутњика, у граду су се чуле јаке експлозије.
„Наш систем противваздушне одбране дејствовао је изнад Белгорода и Белгородске области. Погођен је један јавни и један комерцијални објекат у Бегороду. Запалио се и аутомобил", написао је Гладков.
Поред тога, у селу Дубово запалиле су се две куће и четири аутомобила. Ватрогасци из Министарства за ванредне ситуације гасе пожаре.
07:10 02.09.2024
Системи ПВО уништили су током ноћи две украјинске беспилотне летелице изнад Белгородске области и Црног мора, саопштило је руско Министарство одбране.
„Протекле ноћи, када је режим у Кијеву покушао да изведе терористички напад помоћу беспилотне летелице на објекте на територији Руске Федерације, дежурним системима противваздушне одбране уништена су два украјинска беспилотна летелица“, истиче се у тексту.
Један дрон је оборен изнад територије Белгородске области, а други изнад Црног мора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала