- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Добијање енергије из отпада – пут до решавања проблема депонија | Енергија Спутњика

© Sputnik / Лола ЂорђевићПожар на депонији у Винчи
Пожар на депонији у Винчи - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2024
Пратите нас
У свету се отпад поодавно спаљује. Спалионице у Бечу чак су туристичка атракција. У Холандији је то здање изграђено тако да се на њему зими скија а лети игра голф. А у Србији, тек однедавно, ради спалионица на депонији у Винчи.
Мада се годинама уназад код нас најављује решавање збрињавања не само комуналног већ и индустријског и опасног отпада, депоније, од којих су многе дивље, не само да руже слику предела већ ових тропских дана горе, изазивајући загађење животне средине.
Ништа боља ситуација није ни са отпадним водама. Поред тога што чак ни у двомилионском граду немамо решено питање канализације, већ су многим деловима града, посебно у приградским насељима, заступљене септичке јаме. Београд канализацију испушта у Саву и Дунав - без пречишћавања. Ништа боља ситуација није ни са отпадним водама из индустрије.
О могућностима решавања проблема комуналног отпада његовим сагоревањем бавили су се стручњаци окупљени у удружењу „Инжењери заштите животне средине”, који су одлучили да издају „Белу књигу” о добијању енергије из отпада.
У „Белој књизи” о добијању енергије из отпада у Србији заједничким снагама изнети су ставови стручњака из Србије и Аустрије.
Један од рецензената ове „Беле књиге”, професор Машинског факултета др Александар Јововић за „Енергију Спутњика” објашњава да су аутори ове књиге имали за циљ да на једном месту прикажу различите аспекте технологије добијања енергије из отпада, као технологије која је релативно скоро почела са применом у Србији, а која има потенцијал значајног утицаја на решавање проблема управљања различитим врстама отпада.
Саговорник „Енергије Спутњика” напомиње да је један од великих проблема то што у Србији још није почела сепарација комуналног отпада. Др Јововић предлаже да се због тога отпочне са обуком деце, још у нижим разредима у основним школама, због чега и како одвајати одређене врсте комуналног отпада.
Самим сагоревањем отпада се, по његовим речима могу произвести и топлотна и електрична енергија.
Постројење на депонији Винча, термоелектрана - топлана ради по француској технологији. Током недавне посете француског председника Емануела Макрона Србији чули смо да би из ове земље могла стићи и помоћ у решавању проблема отпадних вода.
Добијање енергије из отпада – пут до решавања проблема депонија | Енергија Спутњика

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала