- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Монголија отерала дођавола Међународни кривични суд и њихов налог за хапшење Путина

© Wikipedia / HypergioМеђународни кривични суд у Хагу
Међународни кривични суд у Хагу - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2024
Пратите нас
Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев оштро је критиковао позиве Европске уније и Украјине Монголији да ухапси руског председника Владимира Путина који се налази у посети Улан Батору.

„Сервилна Европска унија изразила је 'забринутост' Монголији због посете руског председника Владимира Путина. У смислу – ако сте потписали правно ништавни статут Међународног кривичног суда, онда га поштујте. Монголи су отерали дођавола Међународни кривични суд и европске дегенерике. Да сам на месту судија и тужилаца тог идиотског 'суда', највише бих се плашио тога да неки лудак не покуша да реализује њихов незаконити налог (за хапшење Путина). У таквом случају њихови животи неће вредети више од тог комада папира“, написао је Медведев на Телеграму.

Путин је 2. септембра први пут допутовао у посету земљи која признаје јурисдикцију Међународног кривичног суда. Реч је о Монголији, чије су власти позвале руског председника да учествује у свечаним догађајима поводом 85. годишњице војне победе совјетских и монголских снага над Јапаном на реци Халхин Гол.
Портпарол у спољнополитичкој служби ЕУ Набила Масрали изјавила да је ЕУ забринута због посете Путина Монголији због „налога за хапшење“ руског председника који је издао Међународни кривични суд. Масрали је подсетила да је Монголија ратификовала Римски статут суда 2002. године, те да је тада преузела на себе одговарајуће обавезе. По њеним речима, Брисел је изразио забринутост због Путинове посете и изнео је свој став у вези налога за хапшење. И Украјина је позвала Монголију да ухапси Путина.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да Русија нема проблема са Монголијом у вези са одлукама Међународног кривичног суда.
Подсећамо, Међународни кривични суд у Хагу 17. марта издао је налоге за хапшење председника Русије Владимира Путина и дечјег омбудсмана Марије Лавов-Белове због оптужби за „илегално депортовање“ украјинске деце. Коментаришући ову одлуку, портпарол Кремља Дмитриј Песков је напоменуо да Москва не признаје јурисдикцију тог суда.
Владимир Путин и Ухнагијн Хурелсух у Улан Батору - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2024
РУСИЈА
Путин у Монголији: Русија ће донети благостање човечанству /видео/
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала