- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

„Прави кошмар“: Изронило село које је потопљено пре 50 година због водоснабдевања Атине /видео/

CC0 / rawpixel.com / језеро
језеро  - Sputnik Србија, 1920, 03.09.2024
Пратите нас
Таласи врућина и суша у Грчкој довели су до тога да је ниво воде у вештачком језеру Морнос толико опао да је изронило село Калио потопљено 70-их година прошлог века приликом његовог настанка.
Скоро пет деценија након што је село намерно поплављено у оквиру изградње бране којом би се осигурала испорука воде за Атину, локални становници су у неверици посматрали како из језера израњају давно потопљене сеоске куће, пренео је „Гардијан“.

„То је прави кошмар“, рекао је Апостолос Геродимос, председник мале локалне заједнице која је била приморана да се пресели на виши терен када је својевремено брана грађена.

Он је додао да што више ниво језера опада, све већи број потопљених кућа се поново појављује, а ако ове зиме не буде кише, проблем ће постати још много гори.
Када је стварано вештачко језеро, жртвовано је 80-ак кућа, укључујући евангелистичку цркву и основну школу у селу Калио. Становници села који су компензовани преселили су се у Атину и друге градове, или у брда где су формирали ново насеље.
Некадашњи локални званичник Костатс Куцумбас оцењује да је ниво језера опао 40 метара ове године, а биће још акутније ако се ситуација не поправи.
Грчка је погођена таласом врућина, а последица су несташице воде које су посталие велики разлог за бригу. Компанија за воду „Ејдап“ проценила је почетком јула да је ниво воде у језеру Морнос опао за 30 одсто, у поређењу са истим периодом годину дана раније.
Грчки премијер Кирјакос Мицотакис изјавио је да је очигледно да ће Грчка морати да изгради још брана, јер нема луксуз да губи воду.
"У тренутку када са сигурношћу знамо да ћемо имати мање воде, морамо заштитити водне ресурсе методичније него што смо то до сада чинили", рекао је он.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала